BMGK’de gündem Irak ve Kürdistan Bölgesi

Birleşmiş Milletler (BM), Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekti. BM Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, Erbil ile Bağdat arasındaki mali sorunların çözülmesi ve Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payının gönderilmesi gerektiğini söyledi. BMGK’deki oturumda ayrıca İran destekli grupların Erbil’e yönelik saldırıları da ele alındı.

BMGK’de gündem Irak ve Kürdistan Bölgesi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler ele alındı.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, Gazze'deki durum ve bölgedeki askeri faaliyetler nedeniyle Orta Doğu ve Irak'ın "kritik bir dönemeçte" olduğuna dikkati çekti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıların sürdüğüne dikkati çeken Hennis-Plasschaert, "Eğer saldırılar sürerse, Irak'ın özellikle son 18 ayda zor elde ettiği istikrar tehlikeye girer" uyarısında bulundu.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri

Oturumda Kürdistan Parlamentosu seçimlerine de değinen BM Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, "Kürdistan Bölgesi’nde seçimlerin tekrar ertelenmesinden endişe duyuyorum. 25 Şubat'ta yapılması gerekiyordu ancak tekrar ertelendi. Bunun Kürdistan Bölgesi'ne ve Irak'taki istikrara faydası yok" dedi.

Hennis-Plasschaert, seçimlerin en kısa zamanda yapılmasını istediklerini söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood da “UNAMI'yi, Irak Kürdistan Bölgesi’nde bu bahar parlamento seçimlerinin düzenlenmesini desteklemek için Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ile birlikte hazırlık yapmaya teşvik ediyoruz” dedi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Nathalie Estival-Broadhurst de, “Umarız Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki seçimler bir an önce yapılır” diye konuştu.

İsviçre'nin BM Daimi Temsilcisi Pascale Baeriswyl de, “Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlerin hızlı bir şekilde yapılmasını umuyoruz. İsviçre, Erbil ve Bağdat'ın aralarındaki çözüm bekleyen sorunlar için müzakerelerin yoğunlaşmasını umuyor” dedi.

Erbil’e yönelik saldırılar

Hennis-Plasschaert, İran Devrim Muhafızlarının Erbil'e düzenlediği saldırıda masum sivillerin ve çocukların hayatını kaybettiğini söyledi.

Saldırıyı kınadıklarını vurgulayan Hennis-Plasschaert, "Saldırı, Irak hükümetinin şiddetle reddettiği bazı iddialara dayanıyordu. Bu tür saldırılar Irak ile İran arasındaki güvenlik anlaşması çerçevesinde kaydedilen büyük ilerlemeye aykırıdır” diye konuştu.

Estival-Broadhurst ayrıca İran ve milislerin Erbil’e yönelik saldırıları da kınayarak, “Bu saldırılar derhal durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda Kürdistan Bölgesi'nin Irak federal bütçesindeki payı ve Erbil ile Bağdat arasındaki mali sorunlar da gündeme geldi.

BM Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert, "Erbil ile Bağdat arasındaki mali sorunlar, teknik olsa da devam ediyor ancak bu, insanların bu sorunlardan dolayı günlük zorluklarla karşı karşıya kaldığı gerçeğini değiştirmiyor" dedi.

Hennis-Plasschaert, Bağdat’ın Ocak ayı için maaşların gönderilmesi yönündeki son kararının olumlu bir adım olduğunu ancak istikrarın sağlanması için Kürdistan Bölgesi'ne çalışanlarının aylık maaşlarının ödenmesi gerektiğini söyledi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Nathalie Estival-Broadhurst da Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlara da değinerek, “Fransa, Erbil ile Bağdat arasında, özellikle petrol gelirlerinin paylaşımı ve güvenlik konularında her iki tarafın da çıkarına olan diyaloğu destekliyor” açıklamasını yaptı.

BMGK’de konuşan diğer ülkelerin temsilcileri de ekonomik ve mali sorunların çözümü için Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu desteklediklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Şubat’ta yapılması kararlaştırılan parlamento seçimlerini denetleyecek olan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Irak Federal Mahkemesi’nde Kürdistan Parlamentosu Seçim Yasası ile ilgili devam eden dava nedeniyle seçimlerin belirlenen takvimde yapılamayacağına karar vermişti.

Öte yandan, Irak hükümeti Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payından memur ve çalışanlar için gönderdiği ödeneği geciktiriyor. Bu da maaşların gecikmeli ödenmesine neden oluyor.