BM Genel Sekreteri Guterres'ten "acil insani ateşkes" çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres’ten Gazze için insani ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres'ten "acil insani ateşkes" çağrısı

Mısır'daki Gazze konferansında konuşan BM Genel Sekreteri Guterres "insani ateşkes" çağrısında bulundu. Bu çağrıya Fransa ve İspanya'dan destek geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Hamas-İsrail savaşını görüşmek üzere Mısır'da bölge liderlerini ağırladığı Kahire Barış Zirvesi başladı.

Kahire Barış Zirvesi olarak da adlandırılan "Gazze'deki Gelişmeler, Filistin Davasının Geleceği ve Barış Süreci" konulu Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne çok sayıda ülkenin üst düzey temsilcileri katıldı.

Zirvede konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "insani ateşkes" ilan edilmesi için çağrıda bulundu.

Guterres acilen atılması gereken üç adımı; abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan sivillere yönelik insani yardımın hiçbir engel olmaksızın ulaştırılması, İsrail'den kaçırılan kişilerin derhal koşulsuz şekilde serbest bırakılması ve çatışmaların şiddetlenmesinin engellenmesine yönelik çabalar için taahhütte bulunulması olarak sıraladı.

Sorunun sadece iki devletli çözümle aşılabileceğini belirten Guterres, "Harekete geçme, bu korkunç kâbusu sonlandırmak için harekete geçme vakti geldi" dedi.

Guterres'in çağrısına, toplantıda konuşan Fransız ve İspanyol yetkililerden destek geldi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da insani ateşkes çağrısında bulundu.

Colonna, Gazze'deki sivillere yardım ulaştırılabilmesi için bir insani koridor oluşturulması gerektiğini söyledi.

Almanya'dan İsrail'le dayanışma mesajı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise konferansta yaptığı konuşmada Hamas ile mücadelesinde İsrail ile tam dayanışma mesajı verdi. "Almanya açısından İsrail devletinin güvenliği müzakere edilemez" diyen Baerbock "Açık olan bir şey de şudur: Bu terörün tertipçileri Filistin halkı adına konuşamaz. Sadece kendi adlarına konuşurlar. Terörün dilini konuşurlar" ifadelerini kullandı.

Baerbock "Herkese her zaman teröristlerle sivil halk arasında ayrım gözetme çağrısı yapıyorum" dedi. Alman bakan, Hamas'a karşı mücadelenin, Gazze'deki masum erkekler, kadınlar ve çocuklara en büyük insani dikkati göstererek verilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya'nın Gazze'ye yaptığı insani yardımı 50 milyon euroya çıkardığını söyleyen Baerbock "Bölge ülkeleri de dahil olmak üzere herkesi buna katılmaya davet ediyoruz, ki zaten bazıları bunu yapacaklarını duyurdu" dedi.

Baerbock yeni bir barış süreci ve iki devletli çözüm vurgusu yaparak "Bu, bugünden çok uzak görünebilir ancak adil ve kalıcı bir çözüm Hamas'ın (...) kesin olarak yenilmesi anlamına gelecektir" diye konuştu.