Moskova Kürt Film Festivali sona erdi: Birahane 'En İyi Film' seçildi

3’üncü Uluslararası Moskova Kürt Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde En İyi Film Ödülü, Bilal Korkut’un Birahane filminin oldu.

Moskova Kürt Film Festivali sona erdi: Birahane 'En İyi Film' seçildi

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Rûdaw Medya Grubu’nun sponsoru olduğu 3’üncü Uluslararası Moskova Kürt Film Festivali 12 Ekim’de başkadı.

Moskova’daki Illusion Sineması’nda düzenlenen festival kapsamında 19 Ekim’e kadar sinemaseverler Kürt filmlerini seyretti.

Sona eren festivalde, ödüller sahiplerini buldu.

Festivalde “En İyi Film Ödülü”, yönetmen Bilal Korkut’un hazırladığı ve Kürt şair Arjen Ari'nin şiirlerini konu edinen Birahane (Bîraxane) filmine gitti.

“Çok güzel filmler izledik”

Ödülü alan yönetmen yardımcısı Rojda Oral, Rûdaw’a yaptığı açıklamada “Açıkçası bu ödülü aldığımız için çok mutluyum. Bir haftadır Moskova’dayız ve çok güzel filmler izledik” ifadelerini kullandı.

En İyi Kısa Film Ödülü, Ramazan Kılıç’ın yönettiği “Nebihistî” filminin; En İyi Belgesel Ödülü, Veysi Altay’ın “Bîr” filminin ve En İyi Kısa Belgesel Ödülü ise Rêbwar Mahmudpour’un “Çiya-Vegotina Jinê” filminin oldu.

Rûdaw’a konuşan Ramazan Kılıç, “Filmimiz 10 yaşındaki bir kız çocuğunu konu alıyor. Annesi için Kürtçe bir televizyon kanalı istiyor. Ağrılıyım, filmi memleketimde çektim. Filmimiz 96 festivale katıldı ve bu bizim 25’inci ödülümüz” ifadelerini kullandı.

“Bu aldığım 26’ncı ödül”

Veysi Altay ise “Bu, filmimin katıldığı 282’nci festivalim. Bu aldığım 26’ncı ödül. Film, Kuzey Kürdistan’daki kayıplar üzerine. Türkiye tarafından kaybedilenler ve kaybedilenler için mücadele eden insanlar. Kürdistan’ın hafızası için. Zaten filmin adı da ‘Bîr’” dedi.

Öte yandan festivale Rus sanatçıların ve Rus medyasının da ilgisi çok büyük oldu.

Festival Başkanı Gulizer Gerdenzeri, “Kaliteli ve çok profesyonel olan çok sayıda film geldi. Sadece ben demiyorum, jüri de böyle düşünüyor. Jüri hangi filmleri seçeceğini bilemedi. Bu yüzden çok mutluyum. Bu, sinemacılarımızın geliştiğini gösteriyor” dedi.

Öte yandan Festival Onursal Başkanı Kerem Gerdenzeri de “Pek çok Rus gelip Moskova’da burada Kürt filmlerini izledi. Çok mutlu olduk. ‘Kürtlerin bir devleti olmayabilir ama kültürleri, film festivalleri çok ilginç ve iyi’ diyorlar” ifadelerini kullandı. /Rudaw