ABD’den Erbil’de inşa edilen Dünyanın en büyük konsolosluğuna ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, başkent Erbil’de inşa edilen ve Dünyanın en büyük konsolosluğu olan kompleksin inşasının 2025’te tamamlanacağını açıkladı.

ABD’den Erbil’de inşa edilen Dünyanın en büyük konsolosluğuna ilişkin açıklama

ABD’nin yapımına 2018’de başlanılan Dünyanın en büyük konsolosluk kompleksi olan yapının inşasının 2024’te tamamlanması planlanmıştı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Genel Müfettişliği, 10 Şubat 2024 tarihli raporunda, çeşitli güvenlik nedenlerinden dolayı konsolosluğun tamamlanmasının gecikeceğini duyurdu.

Raporda, proje çalışanlarının bir kısmının ülkelerine geri gönderildiği ve bu nedenle kompleksin bir kısmındaki çalışmaların durdurulduğu belirtildi.

Çalışmalarının aksamasının nedeni ise İran yanlısı silahlı grupların Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki ABD misyonlarına yönelik İHA ve füze saldırılarının artmasından kaynaklanıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın talimatı üzerine projenin bir kısmındaki çalışmalar 23 Ekim 2023 tarihinden 4 Şubat 2024’e kadar askıya alınmıştı. Genel müfettişin raporuna göre, Dışişleri Bakanlığı Denizaşırı Binalar Yönetimi Ofisi, projeye işgücü kazandırmak ve çalışmaya devam etmek için bakanlığın iznini bekliyordu.

Rûdaw’ın e-mail üzerinden sorusunu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Denizaşırı Binalar Yönetimi Ofisi’ne gerekli iznin gönderildiğini ve kompleksin inşasının 2025’te tamamlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Erbil’deki kompleks dört Amerikalı ve bazı yerel şirketler tarafından inşa ediliyor. Tam 794 milyon dolara mal olan ve 200 bin metrekare genişliğindeki kompleks 28 futbol sahası genişliğinde.

Dışişleri Bakanlığı geçen yılın üçüncü çeyreğinde genel müfettişi bilgilendirmiş ve Erbil'deki yeni Başkonsolosluğu'n inşaatının yüzde 90’ının tamamlandığını bildirmişti.

Diplomatik misyon, konsolosluk ve güvenliği sağlayacak özel birlik ve ofisler dahil olmak üzere bir dizi binayı içeriyor.

Kompleksin su tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltacak şekilde çevre dostu bir şekilde inşa edilmesi ve aynı zamanda 400 kişilik bir personeli istihdam etmesi planlanıyor. /Rudaw