Irak: Bağdat-Washington arasındaki görüşmenin ikincisi gerçekleşti

Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Irak Yüksek Askeri Komitesi'nin Bağdat'taki Uluslararası koalisyon güçleriyle toplantılarına yeniden başladığını açıkladı.

Irak: Bağdat-Washington arasındaki görüşmenin ikincisi gerçekleşti

Yahya Resul, yaptığı yazılı açıklamada, Bağdat yönetimi ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri arasında düzenlenen ikinci yüksek askeri komisyon toplantısına ilişkin bilgi verdi.

Irak güçlerinin yeteneğinin ve risk alanlarının değerlendirildiğini ifade eden Tümgeneral Resul bu görüşmelere dayanarak uluslararası koalisyonun IŞİD'e karşı misyonunun sona erdirilmesi ve ikili ilişkilere doğru ilerlemek amacıyla askeri danışman sayısının kademeli olarak azaltılmasına yönelik bir takvim hazırlanacağını söyledi.

Bağdat ve Washington arasında koalisyon güçlerinin çekilmesi için ilk toplantı 27 Ocak tarihinde yapılmıştı.

Irak, 25 Ocak'ta IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde kurulan Koalisyonun askeri misyonunun sona ermesi ve koalisyon danışmanlarının kademeli olarak azaltılması için takvim oluşturma konusunda ABD yönetimiyle anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Sözcü, herhangi bir engel bulunmadığı takdirde komitenin çalışmalarının en kısa sürede hayata geçirilmesi için toplantıların iki taraf arasında döngüsel olarak yapılacağını söyledi.

Irak'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait müsteşarların bulunduğu üsler İran destekli Şii milis güçlerin saldırısına maruz kalıyor.

Bu, Irak ile uluslararası koalisyon arasında uluslararası koalisyonun IŞİD'e karşı misyonunun geleceği konusunda üç hafta içinde yapılan ikinci toplantı.

ABD askeri heyeti ile IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon arasındaki toplantı, Irak parlamentosunun bazı Şii üyelerinin, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon güçlerinin gelecekte Irak'ta bulunmasına ilişkin bir yasa tasarısı hazırlama hareketi ile aynı zamana denk geliyor.