ABD'den Rakka'ya askeri yığınak kararı

Washington Post gazetesi haberine göre, Pentagon'un IŞİD'in başkenti Rakka'ya saldırı planı için ABD ordusunun askeri yığınak yapacağı belirtildi.

ABD'den Rakka'ya askeri yığınak kararı

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Rakka'yı kurtarma planının ABD'den "önemli" bir askeri katkıyı öngördüğü belirtiliyor. Washington Post gazetesi, Pentagon'un, Rakka saldırısına ilişkin planının Kürt güçlerine silah tedariki dahil ABD'den "önemli" bir askeri katkıyı öngördüğünü yazdı.

Washington Post gazetesi tarafından; ABD'nin Rakka için Suriye'deki ABD'li özel kuvvet askerlerinin ve ağır silahların sayısında 'önemli artış' sağlayacağı ve Rakka operasyonunu ABD'li bu özel kuvvetler yöneteceği öne sürüldü.

Haberde, Pentagon'un IŞİD'in başkenti Rakka'ya saldırı planı için ABD ordusunun askeri yığınak yapacağı belirtildi. Plana göre Obama yönetimi döneminde Ortadoğu'daki askeri varlığını sınırlı tutma planı değişiyor. Suriye'ye özel kuvvet danışman ve eğiticilerinden oluşan birliklerin yollanması planlanıyor. Ülkede mevcut bulunan ve Suriye Demokratik Güçleriyle birlikte çalışıtğı belirtilen ABD'li asker sayısının 500 civarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca habere göre, sahadaki Suriye Demokratik Güçlerine bağlı Kürt ve Arap savaşçılara, saldırı helikopterleri ve zırhlı araç desteği de sağlanacak.

ABD birliğinin 'doğrudan çatışmaya girmeyeceği' ileri sürülse de Pentagon'un önerisinin "ön cephede yakın çalışma” olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Rakka planını geciktiren engel olarak ABD'nin iki müttefiki olan Türkiye ve Suriyeli Kürtlerin çatışmaya girmesi gösteriliyor. Haberde, "iki taraf da kendini, aynı görünür gerekçeyle Rus ve Suriye hükümeti güçleriyle yan yana buldu” denilirken, "Rakka planı önerisi Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere yönelik taleplerine kapıyı tamamen kapatacak” ifadeleri kullanıldı.