ABD'den, Rusya'nın Suriye'ye yardımları durduran vetosuna ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Rusya'nın, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yardım ulaştırılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresinin uzatılmasını veto etmesinin "insanlık dışı" olduğunu belirtti.

ABD'den, Rusya'nın Suriye'ye yardımları durduran vetosuna ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Miller, Suriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısının Rusya tarafından veto edilmesi konusunda, "ABD'nin, Rusya'nın Suriye'ye sınır ötesi insani yardımı insanlık dışı bir şekilde veto etmesinden derin bir hayal kırıklığına uğradığını söyleyebilirim." dedi.

Yardımların, "Suriye halkı için hayati önem taşıyan can damarı" niteliği taşıdığını ifade eden Miller, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan ulaştırılan bu yardımların güvence altına alınması için BMGK'nin Suriye'ye sınır ötesi erişimin 12 ay uzatılmasına izin vermesi gerektiğini "defalarca" söylediklerini dile getirdi.

Sözcü Miller, "Rusya, ezici Konsey desteğine, BM Genel Sekreteri, BM insani yardım kuruluşları ve sahada çalışan STK'lerin çağrılarına rağmen bu kararı engelledi" diye ekledi.

Miller, ABD'nin Suriye halkını desteklemeye devam ederek sınır ötesi mekanizmayı yeniden yetkilendirme taahhüdünü sürdüreceğini, bunun "ahlaki ve insani bir zorunluluk" olduğunu kaydetti.

Suriye'ye yardım mekanizması

Türkiye'deki Cilvegözü ve Suriye’nin Bab el-Hawa sınır kapıları üzerinden Suriye'ye kuzeybatısına yardım götürülmesini sağlayan koridorla ilgili anlaşmanın süresi dün itibarıyla doldu.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, 2014'ten bu yana Şam yönetimini tanımadan kuzeybatı Suriye'ye gıda, su ve tıbbi malzeme gönderilmesine izin veren Bab al-Hawa geçiş koridoru anlaşmasını uzatmaya çalışıyor. BMGK üyeleri dün gün boyunca süren görüşmelerde fikir birliğine varamadı ve oturum Salı gününe erteledi.

Genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan yardımların yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.

En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmış, mekanizmanın görev süresi dün gece dolmuştu.