Merdan Yanardağ hakkında 10 yıl hapis cezası istendi: Gerekçe örgüt liderini yüceltmek

Tele 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkındaki iddianame tamamlandı. İddianamede, Yanardağ hakkında, “örgüt propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek” iddialarıyla 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Merdan Yanardağ hakkında 10 yıl hapis cezası istendi: Gerekçe örgüt liderini yüceltmek

Mahkemenin, iddianamenin değerlendirilmesi için 15 günlük süresinin olduğu öğrenildi.

Tele 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, katıldığı televizyon programında söylediği sözler nedeniyle 27 Haziran'da tutuklanmıştı. Yanardağ hakkındaki iddianame tamamlandı ve mahkemeye gönderildi.

“Örgüt liderini yücelttiği anlaşılmıştır”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Yanardağ’ın sözleriyle “toplumda infial oluşturan, iç acıtan ve insanları derinden rahatsız eden suçları işleyen kesinleşmiş mahkeme kararı ile bu suçları işlediği sabit olan örgüt liderini yücelttiği, eylemlerinden övgüyle bahsettiği ve bu kişiyi siyasi mahkum olarak nitelendirdiğinin anlaşıldığı” aktarıldı.

İddianamede, "örgütün üst düzey yöneticinin açıklamaları ve yine örgüt güdümünde yayın yapan internet sitelerinde yayınlanan haber içeriğiyle paralellik gösteren, örgüt liderini siyasi mahkum olarak değerlendiren ve rehin olarak tutulduğunu iddia eden açıklamalarının bütün hâlinde, PKK/KCK’nin şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya başvurmayı teşvik edecek nitelikte bulunduğu ve bu suretle şüphelinin üzerine atılı suçları işlediğinin anlaşıldığı" belirtildi.

Yanardağ hakkında 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi

Öte yandan, iddianamede, Yanardağ'ın sözlerinin ulusal yayın yapan bir kanalda yayınlanmış olması dolayısıyla, olayda aleniyet şartının da gerçekleştiği ileri sürüldü.

Yanardağ hakkında, “örgüt propagandası yapmak”, “suçu ve suçluyu övmek” iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Mahkemenin, iddianameyi değerlendirmek için 15 günlük süresinin olduğu belirtildi.