Ertuğrul Özkök: ‘HDP’li bakan olur’ cümlesine ‘hayır olmaz’ diyorsanız...

Hürriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, “HDP’li bakan olur mu” tartışması bağlamında yaptığı değerlendirmede, anayasaya göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin bakan olma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Ertuğrul Özkök: ‘HDP’li bakan olur’ cümlesine ‘hayır olmaz’ diyorsanız...

Anayasaya göre her T.C. vatandaşına verilen haklara rağmen “HDP’li biri bakan olamaz” demenin anayasal suç kapsamına girdiğini ifade eden Özkök, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bunun aksini söylememesi lazım eğer ortada bir anayasa varsa” dedi.

Ertuğrul Özkök, TV100’de gazeteci Cengiz Semercioğlu'nun sorularını cevapladı.

Söz konusu tartışma gündemde kalmayı sürdürürken gazeteci Ertuğrul Özkök de sorulan soru üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şimdi söyleyen kişiyi bırakayım bir tarafa da söylenene önce geleyim. Bu ülkede bir HDP'li bakan olur cümlesi… Hayır olmaz diyorsanız bir anayasa suçu işliyorsunuz demektir, bunu açık açık söylüyorum. Bu ülkede, bende Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası varsa… T.C. kimlik numarası var, e-devlet'ten yararlanıyor, oy vermiş, o partiye oy veren milyonlarca insan var. Yani buna olmaz demek bir gerçeğe ‘Hayır yok’ demektir. Ayrıca söylediği (Gürsel Tekin) cümlelere baktım genel konuşuyor. Elbette olabilir diyor. Şimdi sen burada bana da sorsan ‘Evet olabilir’ derim. Başka ne denilebilir ki bu cümleye? Şimdi burada garip olan (şu): Her defasında bu soruyu niye soruyoruz biz? Çünkü siyasi konjonktörde öyle bir hava yaratıldı ki ‘Onlar bakan olamaz’… Bu ülkede demokrasiye, kanunlara, anayasaya inanmış bir insanın söyleyebileceği bir cümledir bu, herkes söyler bunu. Yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bunun aksini söylememesi lazım eğer ortada bir anayasa varsa. Anayasada, seçim kanununda; seçilme, bakan olma şartları, hepsi belirtilmiş…”

Ne olmuştu?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, katıldığı bir televizyon programında bir soru üzerine, "HDP'ye bakanlık elbette verilir. Her partiye verilebilir" demişti. Bunun üzerine 6’lı masadaki İYİ Parti’den sert tepkiler gelmiş. CHP’den de “Partimizin remi görüşlerini temsil etmiyor” açıklaması yapılmıştı.