6 anket şirketinden Erdoğan ve AKP mesajı

6 anket şirketinden Erdoğan ve AKP mesajı

Son dönemde gelen farklı anket sonuçları, AK Parti'li vatandaşların Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan'a olan bağlılığının giderek azaldığına işaret ediyor. AK Parti’den kopan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra ekonomideki karanlık tablonun da etkisiyle, Cumhur İttifakı'nın tek başına seçimi kazanamayacağı belirtiliyor.

İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 1 Ekim'de yayımladığı "Seçmen blokları zayıflıyor, İYİ Parti seçmen analizi" başlıklı raporunda “seçmenlerin hangi partiye oy vereceği konusunda” araştırmalar yapan farklı anket şirketleriyle ilgili bir veri analizi yaptı.

Euronews Türkçe’den Kerem Kongar’ın haberine göre ORC, Piar, Avrasya, ADA, Potimar ve Saros gibi farklı anket şirketlerinin verilerinin yer aldığı raporda, Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin altına düşerek 47,8 seviyesine gerilediği ifade ediliyor.

Raporda, AK Parti ve MHP'den kopan oyların diğer partilere dağılması, geleneksel seçmeninin dışında oy alamayacağı varsayılan CHP, HDP ve İYİ Parti'nin hatırı sayılır şekilde oylarını artırdığı kaydediliyor.

Altı anket şirketinden dördü Cumhur İttifakı'nın oylarını yüzde 50'nin altında gösterirken, sadece ORC ve AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Optimar Araştırma, bu oranı yüzde 50'nin biraz üzerinde gösteriyor.

Saros şirketi, Cumhur İttifakı'nın oy oranını yüzde 43 olarak açıklarken, Avrasya Araştırma (AKAM), AK Parti'nin oy oranını yüzde 29,9 olarak ortaya koyuyor.

Ada Araştırma sonuçlarına göre, Erdoğan’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alabileceği potansiyel oy oranı yüzde 39,1 olarak açıklanıyor. AK Parti'nin ise 37,5 olarak ifade ediliyor.

Metropoll araştırmanın sonuçlarına göre Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı 2018 Ağustos’ta yüzde 53,1 iken, 2019 Ağustos’ta bu oran yüzde 44’e geriledi.

Metropoll’e göre en büyük değişim MHP seçmeninde yaşanıyor. Bir yıl önce MHP seçmeninde yüzde 84,1 olan Erdoğan desteği, yüzde 36,3’e gerilemiş durumda. Benzer şekilde PİAR araştırma sonuçlarına göre de MHP’lilerin yüzde 35,9’u bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’a kesinlikle oy vermezdim derken, yalnızca yalnız yüzde 32,1’i kesinlikle oy verirdim diyor.

TEAM raporununda yer alan diğer verilere göre, AK Parti'den istifa eden ve bu partinin kurucu üyeleri arasında yer alan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan isimleri konusunda seçmenin kararsız olduğu sonucuna yer veriliyor. 

AK Parti seçmeninin yüzde 19,5'i, Ahmet Davutoğlu bir siyasi parti kursa 'arada kalırdım' derken, 'kesinlikle oy verirdim' diyenlerin oranıysa yüzde 3,2 olarak belirtiliyor. 

'Kesinlikle oy vermezdim' diyenlerin oranı da yüzde 48,5 ile oldukça yüksek. MHP seçmeninin yüzde 3,9'u da, Davutoğlu'nun kuracağı partiye 'oy vermeyi düşündüğünü' belirtiyor.

Ali Babacan ve Abdullah Gül'ün birlikte kuracağı söylenen partiye ise 'kesinlikle oy verirdim' diyen AK Parti’lilerin oranıysa yüzde 3,2. Böyle bir partiye oy vermeyi düşüneceğini söyleyenlerin oranının MHP'de en yüksek çıktığı görülüyor. Bu oran 6,8 ile AK Parti’li seçmenlerden bile daha yüksek.

Raporda, İYİ Parti'ye dair veriler de dikkat çekiyor.

Bu partiye oy veren ancak 90'lı yıllarda SHP, DSP ve CHP'ye oy vermiş seçmenlerin oranı yüzde 31,7 olarak gözüküyor. 

Şu anda İYİ Parti'ye oy veren ancak daha önce Büyük Birlik Partisi (BBP) ve MHP'ye oy verdiğini söyleyenlerin oranı ise 38,5 civarında.

Bunun yanında İYİ Parti seçmeni başka bir partiye oy vermem gerekirse yüzde 43,6 oranında CHP'yi tercih edeceğini söylüyor. İYİ Parti seçmeni yüzde 45,1 oranında partilerine bağlı olduğunu söylüyor. Bu oran diğer ana partilerde yüzde 50'nin üstünde yer alıyor.

Raporda, partisine en çok bağlı olanlarsa HDP seçmeni olarak açıklanıyor. 

Bu şekilde görüş bildiren HDP seçmenin oranı 56,6 ile en yüksek olarak göze çarpıyor. 'Gücümün yettiği maddi yardımı yaparım' diyen HDP seçmeninin oranı 28,3 ile diğer partilerin oldukça üzerinde. Bu oran İYİ Parti'de yüzde 12,4 iken, MHP'de 18,1 olarak belirtiliyor.