Kürtler, ilk defa Suriye Anayasa Komitesinde yer alacak

Kürtler, ilk defa Suriye Anayasa Komitesinde yer alacak

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) bileşenlerinden Kürdistan Demokrat Partisi - Suriye’nin (KDP-S) Merkez Komite Üyesi Nuri Brimo, 150 kişinden oluşan yeni Suriye Anayasası Komitesi’nde Kürtlere verilen kontenjanın az olmasına rağmen Kürtlerin ilk defa anayasa yazımında yer almasının önemli olduğunu söyledi.

K24’te yayınlanan Rojev (Gündem) programına katılan KDP-S Merkez Komite Üyesi Nuri Brimo, Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaşın sonlandırılması için siyasi adım olarak ilk defa 150 kişinden oluşan yeni Suriye Anayasası Komitesi ve Kürtlerin bu komiteye katılımıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Brimo, bölgedeki Kürt nüfusuna göre 2 kişilik kontenjanın çok az olduğunu ancak yine de Kürtlerin katılımının önemli olduğunu belirtti.

ENKS’nin Kürtlerin komiteye katılımı için çok çaba sarfettiğini vurgulayan Brimo, “Rejim, komitenin oluşmaması için birçok engel çıkardı. 150 kişilik komitede alınan bir kararın uygulanabilmesi için en az 113 üyenin onay vermesi gerekir” dedi.

Brimo, “Kürtler ilk defa Suriye’de anayasa yazımına katılacak. Suriye Anayasası’nda ilk defa Kürtlerin ismi geçecek. Kürt üye sayısı az olmasına rağmen bu önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.

KDP-S’li Nuri Brimo, Kürtlerin haklarının anayasayla garanti altına alınmasıyla ilgili şunları kaydetti:

“Anayasa Komitesi’nin 50 üyesi Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlendi. Sivil toplum ve dünyanın güçlü ülkeleri bu üyeleri destekliyor. Bu güçler de Suriye’de bir çözümün, ulusal ve dinsel bileşenlerin haklarının korunmasıyla olabileceğini vurguladı. ENKS’nin Cenevre ve Riyad’da elde ettiği kazanım, Kürtlerin haklarının korunması için bir temel oluşturuyor.”

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Suriye Anayasası Komitesi’nde yer almamasına da değinen Brimo, “PYD komitede yer alsaydı daha iyi olurdu ancak PYD rejimle ilişkiler kurup muhalefetten uzaklaştı” dedi.