Esad'tan Kürtlere övgü, bölgeden çıkmadığı taktirde Türkiye'ye savaş ilanı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad,  Türk rejiminin bu savaşta Amerikalının vekili olduğunu belirterek, "Bütün vesilelerle çıkmadığı zaman savaştan başka bir seçenek kalmayacak" dedi.

Esad'tan Kürtlere övgü, bölgeden çıkmadığı taktirde Türkiye'ye savaş ilanı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad,  Türk rejiminin bu savaşta Amerikalının vekili olduğunu belirterek, "Bütün vesilelerle çıkmadığı zaman savaştan başka bir seçenek kalmayacak" dedi.

Sana'da yer alan habere göre Suriye ve el İhbariye televizyonlarıyla yapılan ortak röportajda Esad, Kürtlerin bulunduğu kuzeydoğu bölgelerine girmesine ilişkin olarak, "Sunulması gereken tüm hizmetleriyle devletin girmesi anlamına geldiğini, ordunun bölgelerin çoğuna vardığını ancak tam bir şekilde olmadığını ve hâlâ engellerin çıktığını, nihai hedefin ise durumun bölgeye eski haline dönmesiyle olacağını bu da devletin o bölgeyi tamamen egemenliği altına almasıyla olacağını" söyledi.

Esad, "Kürtlerin de çoğunluklarıyla her daim Suriye devletiyle iyi ilişkiler içerisinde olduklarını, ulusal ve gerçek ideolojiler öne sürdüklerini" vurguladı.

Esad, ABD'nin IŞİD terör örgütü lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldürülmesi operasyonuna dair ise "senaryo" ifadesini kullanarak, "Amerika’nın hilelerinden biri" iddiasını öne sürdü ve şöyle devam etti:

"Bize düşen bütün söylediklerine inanmamız gerekiyor. Ancak kati delil getirirlerse durum değişir. Bağdadi bir şahıstan ibarettir. Herhangi bir anda ve zamanda değiştirilebilir, zannediyorum ki değişik bir isim ve şahıs ile değiştirilecektir, belki de IŞİD’in tamamı hacet gereği başka bir başlık ile yeniden üretilecektir. Lakin ideoloji, istihdam ve direktör aynı kalacaktır o da Amerikalının ta kendisidir” diye belirterek, Suriye’nin operasyon ile herhangi bir alakasının olmadığına kendisi ve herhangi bir Amerika kurumuyla hiç bir iletişiminin olmadığına işaret etti."

Esad, "Kuzeydoğu bölgesindeki Rus-Türk ittifakı, daha fazla Suriye topraklarını işgal kanalıyla daha fazla zarar sağlamaya doğru Türk emellerini durdurmak ve Amerikalıların önündeki yolu kesmektir. Bu yönüyle ittifak her şeyi sağlamayan olumlu bir adımdır lakin zararları hafifletir ve yakın zamanda bölgenin kurtuluşu için zararları hafifletmek anlamına geliyor" görüşünü dile getirdi.

Esad, son olarak Suriye’nin anayasayı tartışma komitesinin oluşumuyla ilgili herhangi bir taviz vermediğini kaydederek, "Bizim için önemli olanın, toplantılarından kaynaklanan her şeyin ulusal çıkar ile uyumlu olması olduğunu, bu yeni bir anayasa olsa da bunu kabul edeceğiz. Yok eğer anayasanın düzeltilmesi olursa bir bendi dahi olsa eğer vatanın çıkarlarıyla çakışırsa buna karşı çıkacak ve bununla yürümeyeceğiz” ifadesini kullandı.