Suriye Anayasa Komitesi’nde Kürtlere 2 kontenjan

Suriye Anayasa Komitesi’nde Kürtlere 2 kontenjan

Suriye’de 8 yıldır devam eden iç savaşın sonlandırılması için siyasi adım olarak ilk defa 150 kişinden oluşan yeni Suriye Anayasası Komitesi kuruldu. Komitede; Birleşmiş Milletler’den (BM) 50, Suriye rejiminden 50 ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) de içerisinde yer aldığı Suriye muhalefetinden 50 temsilcisi katılacak. PYD ise komiteye davet edilmedi.

ENKS Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, Suriye Anayasası Komitesi’yle ilgili gelişmeyi K24’e değerlendirdi.

Biro, Suriye muhalefeti ile birlikte ENKS adına 2 kişinin Suriye Anayasası Komitesi’ne katılacağını, bölgedeki Kürt nüfusuna göre 2 kişilik kontenjanın çok az olduğunu söyledi.

Biro, “Suriye’de Kürt partileri arasında birlik olmadığı için Suriye Anayasası Komitesi’nde Kürtlere 2 sandalye düştü. 150 kişi içinde ENKS’den sadece 2 kişinin komitede yer alması elbette Kürt nüfusuna göre çok az. Ama bu, Kürt partileri arasında birlik olmamasından kaynaklanıyor. Bazı partiler bizi eleştiriyorlardı, bizimle birlikte katılmak istemediler. Güç birliği olmadıktan sonra değil, 2 kişi 10 kişi de komitede yer alsak başarılı olamayız. Suriye muhalefeti içerisindeki dostlarımızın olması lazım. BM temsilcileriyle ilişkilerimizin iyi olması lazım. Biz ancak bu şekilde başarılı olabiliriz” dedi.

PYD’ye Eleştiri

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) yer almadığı Suriye Anayasası Komitesi’ni tanımayacağını açıklamasını eleştiren Biro, “Şimdi Suriye’de iki taraf var. Bunlardan biri muhalefet, diğeri de rejimdir. PYD bunların içerisinde kendisine yer bulamadı. PYD, Suriye muhalefetinin içerisinde kabul edilmiyor. Rejimin içerisinde de kendisine yer almamış. Çünkü ABD PYD’nin rejimle ilişki kurmasını istemiyor. Ama eğer PYD Suriye halkıyla ilişkilerini güçlendirseydi ne muhalefet ne de rejim kendisine kapı kapatmazdı. Şimdi PYD hiçbir tarafın içerisinde değil. Eğer PYD bizimle beraber komiteye katılsaydı bu Kürtler için iyi olacaktı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Açıklamaları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün BM Genel Kurul’unda Rojava sınırında ABD ile oluşturmayı planladıkları ‘güvenli bölge’ye 2 milyona yakın Suriyeli mülteciyi yerleştirmek istedikleri açıklamasıyla ilgili de konuşan Biro şunları söyledi:

“Bölgede nasıl bir yol izlenecek henüz belli değil ama ENKS olarak yaklaşımımız nettir. Biz Suriye halkının kendi ülkesine dönmesini istiyoruz. Ama herkesin kendi evine ve kendi bölgesine dönmesi gerekiyor. Hiç kimsenin bir başkasının vatanına yerleştirilmemesi lazım. Daha önce rejimin Rojava’da yapmış olduğu demografi değişikliğinin tekrarlanmasını istemiyoruz, buna sebep de olmak istemeyiz. Ayrıca şu an Rojava’ya yerleştirilen Rojavalı olamayan bazı Arapların kendi bölgelerine dönmeleri gerekiyor. Mültecilerin dönmesine yardımcı olan bazı devletler de bu şekilde istiyor.”

ENKS’nin Talepleri

150 temsilcinin yer alacağı Suriye Anayasası Komitesi’yle ilgili ENKS olarak henüz bir görüş bildirmediklerini ifade eden İbrahim Biro sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye muhalefetiyle birlikte attığımız önemli adımlar var. Devletin adının Suriye Arap Cumhuriyeti değil, sadece Suriye olmasını istiyoruz. Suriye’deki bütün etnik ve dini grupların bütün hakları eşit bir şekilde savunulması gerekiyor. Özelikle Kürt meselesi Suriye’de ulusal bir meseledir, siyasi adımlarla çözülmesi gerekiyor. Daha önce Kürtlere yapılan zulüm ve haksızlıklar da bu komitede gündeme gelmeli ve suçlular yargılanmalı. Biz merkezi bir Suriye devletini değil, federal bir Suriye istiyoruz.

Bu isteklerimizi Suriye muhalifine de sunduk, daha önce görüştüğümüz ABD ve BM yetkililerine de söyledik. Temsilcilerimiz Suriye Anayasası Komitesi’nde de bu isteklerimizi dile getirecekler.”