ABD'den Türkiye'nin operasyonuna karşı DSG'ye özel eğitim

ABD'den Türkiye'nin operasyonuna karşı DSG'ye özel eğitim

Rojava'da, Rusya ve Esad rejim güçlerinin de Menbiç'te sürece dahil olmasıyla, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik harekatı şimdiden çok ciddi bir baskı ve geri tepme ihtimali ile karşı karşıya kalmış görünüyor. Bir yandan sahadan gelen bilgiler bir yandan da ABD'de ve dünyanın dört bir yanında Türkiye'ye karşı yükselen tepkiler, yaptırım tehditleri ve uygulamaya konulan silah ambargoları, Ankara'yı izole etmiş görünüyor.

Ortadoğu üzerine Center for a New American Security'de güvenlik dersleri veren Nicholas A Heras, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Savaş alanından gelen bilgilere göre, Türkiye'nin, Kuzey Suriye'deki sebepsiz işgaline karşı, DSG, ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından aldığı eğitimi sahada uyguluyor. ABD'nin devlet dışı bir ortağının, sahada bir NATO müttefikine karşı savaşması gerçeküstü. Ancak bu Erdoğan'ın seçimiydi. Kötü bir seçim."

Bu arada Foreign Policy'de Lara Seligman tarafından kaleme alınan haberde, Kürt savaşçıların daha önce kurdukları tünel ağı üzerinden karşı saldırılar gerçekleştirdikleri belirtildi.

Haberde şu detaylar dikkat çekti:

"Türkiye, Kuzey Suriye'deki şiddetli saldırılarını sürdürüyor, Suriyeli Kürtler ise komplike bir tünel ağını ve Türk destekli güçler tarafından ele geçirilmiş bazı bölgeleri geri almak için diğer savaş alanı taktiklerini kullanıyor.

DSG ile yakın temas içinde çalışmış dört görevde ve eski ABD yetkilisi, DSG'nin Kuzey Suriye'nin kilit öneme sahip kasabalarının altında, Türk saldırısı ihtimaline karşı bir savunma ağı inşa ettiğini doğruladı. ABD askerinin tahliye edilmesi ve ABD hava desteğinin son bulmasıyla, Kürt savaşçılar sınır kasabalarını korumak için bu tünelleri başarılı bir şekilde kullanıyor.

ABD'li bir üst düzey yetkili, bu durumla ilgili, "Kürt savaşçılar, gelişmiş bir orduya karşı yaratıcı savaş taktikleri geliştirmekle tanınıyor. Türkler, bu taktiklerin etkililiği karşısında şaşırdı" ifadelerini kullandı. 

DSG'nin politik kanadı Suriye Demokratik Konseyi yetkilisine göre, DSG, 24 saat içinde, sınır kasabası Serekaniye'nin büyük bir bölümünü yeniden ele geçirdi ve Türkiye adına savaş güçleri stratejik öneme sahip, Suriye ile Irak arasındaki işleyen M4 otobanından püskürttü.

DSG komutanı General Mazlum Abdi, Serekaniye'deki çatışmalar sırasında 103 ÖSO militanının öldürüldüğünü belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, DSG'nin ağır çatışmaların ardından bölgeyi kurtardığını duyurdu. 

Şiddet devam ederken, Tel Abyad ve Serekaniye çevresindeki bazı bölgeler hala Türk kontrolünde. ABD ise, Rusya'nın girişi için hızlı bir şekilde çekildi. Esad'ın ordusu Kuzey Suriye'ye ilerliyor ve Rus askerleri de Menbiç'te devriye geziyor.

DSG'nin komplike savaş alanı taktikleri gün yüzüne çıkarılıyor. Bir ABD'li yetkiliye göre, DSG, Türkiye'nin 2018'de Afrin'i ele geçirmesinin ardından tünelleri kazmaya başladı. Bazı tüneller, stratejik bir askeri bölge de olan Menbiç kasabasının altında. DSG, Türk hava güçlerinin saldırısına karşı savunmasız kaldıklarını görünce bu tünelleri inşa etti."