ABD’li yetkili: Kürdistan Bölgesi ile ilişkimiz tarihsel olarak çok güçlü
ABD’li yetkili Gavito, Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkinin tarihsel olarak çok güçlü olduğunu belirtti.
ABD'in İran ve Irak'tan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jennifer Gavito, basın mensuplarına Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Irak’ta hükümetin kurulamaması başta olmak üzere Gavito, pek çok konuyla ilgili olarak görüşlerini dile getirdi.
Gavito, basın toplantısında geçtiğimiz ay Irak ve Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret ettiğini, Bağdat ve Erbil'de yetkililerle görüştüğünü de sözlerine ekledi.
“Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişki tarihsel olarak çok güçlü”
Öte yandan Gavito, bir basın mensubunun sorusu üzerine ABD ve Kürdistan Bölgesi’nin ilişkilerinin tarihi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Erbil'deydim ve Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani'nin yanı sıra bir dizi sivil toplum örgütü temsilcisi ve diğer aktörlerle bir araya gelme fırsatım oldu. Oradaki toplantılarda da belirttim:
Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişki tarihsel olarak çok güçlü ve çok yakın.
Bu görüşmelerimiz, güçlü ve egemen bir Irak'ta Kürt halkının refahı konusunda kararlılığımızı tekrarlamak için bir fırsat.
Ele aldığımız konuların ayrıntılarına girmek istemiyorum; ancak hükümetin kurulmaması konusunda endişemizi de dile getirdik. Aynı şekilde insan hakları ve basın özgürlüğü konularını konuştuk, petrol ve gaz sektörünü tartıştık. Ve böylece, çok olumlu ve geniş kapsamlı bir görüşme oldu.”
“Petrol sorunu konusunda çözüm için Kürdistan Bölgesi ve Irak masaya oturmalı”
Gavito ayrıca petrol ve doğalgaz konularının da görüşmelerde ele alındığını belirterek şunları kaydetti:
“Petrol ve gaz konularına gelince, bunun Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’nin ekonomisi için önemini anlıyoruz.
Yine de Kürdistan Bölgesi'ni de kapsayan istikrarlı, müreffeh, demokratik ve birleşik bir Irak'ı destekliyoruz.
Ve Irak açıkça ABD'nin stratejik bir ortağıdır. Bu nedenle, bize göre, Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin petrol sorununa her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüm için masaya oturması önemlidir.”
"Şengal Anlaşması'nı destekliyoruz"
Şengal Anlaşması'na da değinen ABD'li yetkili, anlaşmayı desteklediklerini ancak uygulanması noktasında kaygılı olduklarını aktararak "ABD, Şengal Anlaşması'nı destekliyor, ancak uygulanması konusunda endişelerimiz var. Aynı şekilde güvenlik ve yönetim konularında da pek çok sorun bulunuyor" ifadesini kullandı.
Gavito’nun değerlendirmelerinde öne çıkanlar şöyle:
- ABD, Irak'ın demokrasisini ve egemenliğini güçlendirmeye yardım etme konusunda kararlıdır.
- Iraklı liderlerin hükümet kurma zamanı geldi ve ABD, yeni hükümetle çalışma konusunda istekli.
- Hükümetin kurulmasında yaşanan gecikme, ABD ile Irak arasında her alanda ikili ilişkilerin gelişmesinin önünde engel yaratıyor.
- Hükümetin kurulmasını geciktirmek, liderlerin temel sorunları çözmesinin önünü kapatıyor.
- Mevcut aktif bir hükümetin olmaması, istikrarsızlığa ve aynı zamanda uluslararası toplumun ve Irak halkının güvenliğine yönelik tehditlere yol açabilir.
- ABD, güçlü, birleşik ve egemen bir Irak istiyor; bu anlamda biz Irak'a tavsiyelerde bulunmaya, yardım etme ve destek olmaya devam edeceğiz. Kürdistan Bölgesi ve Irak halklarının mutlu olması için çabalayacağız.
- Washington'un Iraklı yetkililere daimi mesajı, ABD'nin hükümetin oluşumuna kimlerin katılacağına dair herhangi bir adım atmayacağı yönündedir.
- Yeni bir hükümetin kurulması, mülteci sorununun çözülmesi ve Şengal anlaşmasının uygulanması için çok önemli.
- Washington, Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında mevcut uzun vadeli anlaşmanın, özellikle Şengal’deki durumu çözmenin en iyi yolu olduğu inancında.
- ABD, Şengal Anlaşması'nı destekliyor, ancak uygulanması konusunda endişeli. Aynı şekilde güvenlik ve yönetim konularında da pek çok sorun bulunmaktadır.
- Washington, ‘güçlü ve ve egemen Irak çerçevesinde Kürt halkının refahının sağlanması’ konusunda kararlıdır.
- Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin petrol sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümü tartışması önemlidir./Rudaw