ABD’li Senatör McCain: Kürtler gibi gerçek dostlarımıza sadık kalmalıyız

ABD’li Senatör McCain: Kürtler gibi gerçek dostlarımıza sadık kalmalıyız

ABD'nin Arizona Eyaleti Senatörü Cumhuriyetçi John McCain, ABD’nin Kürtlerle uzun zamandır dost olduğunu hatırlatarak, Kerkük’te Kürtlere yönelik, Irak ve İran destekli Haşdi Şabi unsurlarıyla yapılan saldırıların rahatsızlık verici olduğunu söyledi. McCain, İran’ın bölgedeki faaliyetlerine dikkat çekerek, Kerkük’te yaşananların ABD’nin uzun yıllardır çözemediği derin bir sorunun sonucu olduğunu söyledi.

The New York Times Gazetesi’nde “Kürtleri seçiyorum” başlığıyla yayınlanan makalesinde, Kerkük üzerinden yaşanan çatışmaların bölgede daha derin ve rahatsız edici bir durumun da simgesi olduğunu ifade eden McCain, “DAİŞ ile mücadeledeki taktiksel başarılarımızın ötesinde, Birleşik Devletler hala tehlikeli bir şekilde tüm Ortadoğu'nun geri kalanında yaşanan karmaşıklık konusunda kapsamlı bir stratejiden yoksundur” dedi.

Yaşananların ABD eski Başkanı Barack Obama döneminden miras kaldığını dile getiren McCain, Trump’ın bu ay yaptığı, ‘İran’ın Ortadoğu’daki kötü niyetli girişimlerine yönelik daha geniş bir strateji’ çağrısının önemli olduğunu söyleyerek bu açıklamanın hemen ertesinde İran’ın Iraklı güçlerle birlikte Kerkük’te Kürtlere saldırdığına dikkat çekti.

‘Kerkük'te Kürtlere yönelik saldırılar kabul edilemez’

Kerkük’te Kürtlere yönelik saldırı haberleri ile birlikte gelen raporlara göre Iraklı güçlerin bu saldırılarda ABD silahlarını kullandığının tespit edildiği ifade edilen makalede McCain,

“Bu tamamen kabul edilemez. Amerika Birleşik Devletleri, Irak hükümetine İslam Devletiyle savaşmak ve Irak'ı dış tehditlerden korunmak için silah ve eğitim verdi - bölgedeki Amerika'nın en güvenilir ve yetenekli ortakları arasında yer alan Kürtlere saldırmak için değil” dedi.

‘Kürtleri seçerim’

Bağdat’ın Kürtlerin arzu ettiği güvenlik, özgürlük ve fırsatları garanti etmesi gerektiğini belirten McCain,

“Açık konuşalım: Eğer Bağdat, Irak'taki Kürt halkına arzu ettiği güvenlik, özgürlük ve fırsatları garanti edemezse ve eğer Birleşik Devletler, İran destekli milisler ile uzun süredir ortaklığının devam ettiği Kürtler arasında seçim yapmak zorunda kalırsa, Kürtleri seçerim” dedi.

“Kerkük'teki çatışmalar, Birleşik Devletlerin uzun yıllar çözemediği daha derin bir sorunun sonucu: Hem ülkelerde hem de ülkeler arasında Ortadoğu'daki düzen hızla çöküyor. Son sekiz yılda Amerika Birleşik Devletleri bölgeden çekildi bu nedenle de Amerika'nın bölgedeki gücü ve nüfuzu azalıyor. Ortaya çıkan boşluk Amerikan karşıtı güçler tarafından dolduruluyor” diyen McCain, ABD’nin DAİŞ’le mücadeleye odaklandığını ancak ABD karşıtlarının bu fırsattan her yerde yararlandığını ifade etti.

Kerkük’te yaşananlara dikkat çekerek İran güçlerinin Irak’ta anlaşmazlık yarattığına dikkat çeken McCain, İran’ın Arap yarım adasında yayıldığını ve ABD’nin müttefiklerini tehdit etmeye başladığını söyledi.

"Kürtler gibi gerçek dostlarımızla sadık kalmalıyız"

McCain makalesinin sonunda şöyle dedi:

“Bu, kuşkusuz, karmaşık ve kafa karıştırıcı bir dizi sorundur. Fakat Amerikalılar daha büyük zorluğu anlamalılar: Ortadoğu, her ikisi de Amerikan halkına fayda sağlayan uluslararası güvenlik ve küresel ekonominin geleceği için hayati önem taşıyor. Şu anda, Amerikan karşıtı gruplardan oluşan bir ağ, bölgeyi kendi çıkarlarına göre ve bizim çıkar ve değerlerimize aykırı şekilde yeniden yaratmaya çalışıyor. ABD’nin dünyanın en önemli bölgelerinden birinin dışına itildiğini görebiliriz. Bu nedenle Amerikalılar şu anda Ortadoğu'da olup bitenlerle ilgilenmelidir. Bu yüzden Kürtler gibi gerçek dostlarımızla sadık kalmalıyız. İşte bu nedenle, her zamankinden daha fazla yeni bir stratejiye ihtiyacımız var”