Kürdistan Bayrağı Günü kutlamaları başladı

Kürdistan kentlerinde, Bayrak Günü dolayısıyla kutlama ve törenler düzenleniyor.

Kürdistan Bayrağı Günü kutlamaları başladı

Kürdistan Bayrak Günü her yıl 17 Aralık’ta kutlanıyor ancak bu yıl 17 Aralık’ın hafta sonu tatiline (Kürdistan Bölgesi’nde cuma-cumartesi) denk gelmesi nedeniyle bir gün erken kutlanıyor.

Başkent Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe vilayetleri ile bağlı ilçe ve kasabalarda kamu kurumları ile okullarda Kürdistan Bayrak Günü büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Bayrak ilk olarak 1920 yılında kurulan Teşkilat-ı İçtimaiye Cemiyeti tarafından renk ve şekli kabul edilerek millî bayrak olarak ilan edildi. Ekrem cemil paşa Doza Kürdistan isimli eserinde buna ilişkin olarak şu bilgiyi aktarır: "Teşkilat-ı İçtimaiye Cemiyeti uzunlama olarak üç renkten müteşekkil yukarıda kırmızı ortada beyaz üzerinde güneş ve altta yeşil renkli Kürt bayrağının renk ve şeklini tespit ederek milli bayrak olduğunu ilan etti."

Kürdistan bayrağı ilk kez Hoybun örgütü tarafından 1927 tarihinde Ağrı İsyanı döneminde kullanındı.

Kürt ulusal renklerinden oluşmaktadır. Arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi, bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı güneş (Roj) bulunmaktadır. 21 sayısı hürmet edilen bir sayıdır, kadim ve yerli Kürt dini olan Yezdanizmde ve onun modern dallarında "yeniden doğuşu/dirilişi" simgeler.

Kürdistan Bayrak Günü

17 Aralık 1945’te Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde bir grup Kürt genci Kürdistan Bayrağı'nı kentin mahkeme binasına dikti. O gün Kürt tarihi ve devrimi için yeni bir gün olarak kabul edildi.

Qazi Muhammed tarafından Doğu Kürdistan’da ilan edilen Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin ilk bayrağı, “Kürdistan Bayrağı’nın Annesi” olarak bilinen Cumhuriyet’in Posta ve Telgraf Bakanı Kerim Ahmedi’nin kızı Seyzade Hanım tarafından dikildi.

Aynı bayrak daha önce, 1927-30 yılları arasında Ağrı Kürt Cumhuriyeti’nin bayrağı olarak kullanıldı.

Kürdistan Bölge Parlamentosu 11 Kasım 1999 tarihinde aldığı bir kararla 17 Aralık gününü Kürdistan Bayrak günü ilan etmişti. O tarihten itibaren her yıl 17 Aralık'ta Kürdistan’da ve dünyadaki tüm Kürtler bu günü kutlamaktadır.

Kürdistan Bayrağında,   kırmızı, Beyaz ve yeşil zemin üzerine sarı renkli 21 ışını bulunan Mezopotamya güneşi yer almaktadır.

Celadet Bedirxan’ın 1932 yılında Herakol Azizan mahlasıyla HAWAR dergisinde yayınladığı “Ala Kurdan” isimli şiirinde Kürdistan Bayrağını tarif etmişti.

Ala Kurdan!

Ala kurdan di nav rok

Çi bedew û bi heybet

Bi çar rengîn rengên te

Çi delal û çi xweskok

 

Xêzek kesk ê xêzek sor

Nav sipî û nîvek zer

Keske sore bi rojê

Ew li jêrî ew li jor....