ABD, DSG'yi düşmanlarıyla ittifak kurmaya zorluyor...

Amerikan National Interest'te yer alan ve çeşitli kaynaklara dayandırılan bir habere göre, İlham Ahmed başkanlığındaki Suriye Demokratik Konseyi (MSD) diplomatları ile Trump yönetiminin Suriye politikalarını denetleyenABD Dışişleri bakanlığı yetkilileri arasında gerçekleşen toplantılarda tansiyonun oldukça yükseldiği dile getirildi.

ABD, DSG'yi düşmanlarıyla ittifak kurmaya zorluyor...

Amerikan National Interest'te yer alan ve çeşitli kaynaklara dayandırılan bir habere göre, İlham Ahmed başkanlığındaki Suriye Demokratik Konseyi (MSD) diplomatları ile Trump yönetiminin Suriye politikalarını denetleyen ABD Dışişleri bakanlığı yetkilileri arasında gerçekleşen toplantılarda tansiyonun oldukça yükseldiği, ABD'li yetkililerin DSG'yi Türkiye destekli çetelerle diyaloğa girme konusunda zorladığı ileri sürüldü.

Rojava Kürtleri ile ABD arasındaki ilişkilerde son süreçte yaşanan dramatik kopmalar nedeniyle gergin geçen toplantıda bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin sinirlenerek kalemini kırdığı ve Kürt delegelerinden birine bağırdığı dile getirildi.

Trump yönetiminin görünüşte barış, sükunet ve ateşkes taktikleri tavsiyesinde bulunmasına rağmen, Kürt öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) politik kanadı olan MSD ile ilişkilerinin kapalı kapılar arkasında çatırdamaya başladığı ve sorunların patlak verdiği öğrenildi.

MSD diplomatları ve Trump yönetiminin Suriye hakkındaki politikasını denetleyen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri arasındaki toplantıların gergin geçtiği konusunda birçok kaynaktan bilgi alındığı dile getirilen haberde,  Rojava'lı Kürt yetkililere son derece sert üsluplarla azarladığı ve endişelerini dinlemeyi reddeden Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, MSD'nin Türkiye destekli İslamcı muhaliflerle birlikte çalışmaya zorladığı ileri sürüldü.

Birinci ağızdan bir kaynağın National Interest'e verdiği bilgilere göre, aynı zamanda Trump yönetiminin Suriye özel Temsilcisi de olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joel Rayburn'un MSD yetkililerine bağırdığı ve bir kalemi kırarak çevirmenlerden birinin yüzüne fırlattı. Haberde, bu iddiayı ikinci ağızdan dinleyen iki kaynağın da doğruladığı dile getirildi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin "MSD diplomatlarını Suriyeli cihatçılarla buluşmaya zorladığı" vurgulandı.

National Interest, bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü başlangıçta kendilerinde bu haberi Çarşambaya kadar yayınlamaktan kaçınmasını istediğini, sözcünün, bir e-postada “anlamlı, faydalı cevaplar” verebilecek olan “birkaç farklı kaynaktan bilgi” toplamasına izin verilmesini istediği ancak bir buçuk saat sonra, hikayeyi geciktirmek için tüm seçenekleri kullandıktan sonra, “Suriye iç savaşına kalıcı, kalıcı bir son verme çabalarını” açıklayan bir açıklama yaptığı vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü açıklamasında, "Düzenli olarak DSG'yi aralarında Suriye Müzakere Komisyonu ve Beyaz Baretliler'in de bulunduğu geniş bir muhalif kesimle diyaloğa girmeleri konusunda uyardık" ifadesini kullandı.

Suriye Müzakere Komisyonu DSG'nin kontrolü dışında bulunan bölgelerdeki muhalif grupları temsil ediyor. Beyaz Baretliler ise bu muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde faaliyet yürüten bir sivil savunma örgütü. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce Beyaz Baretliler'e 4,5 milyon dolarlık yardımda bulunmuştu.

Haberde iki kaynağın, Rayburn'un bu ayın başında gerçekleşen görüşmelerde DSG'ye ABD güçlerinin, DSG veya Suriye Kürt güçlerinin talep etmesi halinde bile Suriye'yi terketmeyeceklerini söylediği dile getirildi.

KrdNews tarafından çevirisi yapılan haberin orjinalini okumak için tıklayın.