Efrin'de demografik değişim hızlandı: Araplar için 48 yerleşim yeri kuruldu
Efrin’e bağlı Cinderes kasabası yakınlarında, bölgedeki Arapların iskanı için inşa edilen yerleşim yeri hizmete girdi.
“Ejnadin Filistin” isimli dernek ve Filistinli bağışçılar tarafından kurulan yerleşim yeri bugün açıldı.
Hukukçu ve Kürdistan Demokrat Partisi Suriye (PDK-S) Danışma Kurulu üyesi Adnan Murad Mustafa, söz konusu yerleşim yeri ile ilgili detayları Rûdaw’a anlattı.
Adnan Murad Mustafa, "Kuveyt ve Katar aracılığıyla Efrin'de inşaata başladılar, 20'den fazla kamp kurdular, örnek köy olduklarını söylüyorlar. Şimdi bu 'Ejnadin Filistin' Cinderes'in batısındaki Dewa ve Mihmediye köyleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 700 hanedir. Kampa alınanlar Şam’dan, Filistin’den, Yermuk Kampı ve Halep'teki Filistin Kampı’ndan gelenlerden oluşuyor. Yapımına 4 yıl önce başlandı Kuveyt ve Katar aracılığıyla. Son zamanlarda Kuveyt ve Katar ‘Artık bu projeleri finanse etmiyoruz’ dedi ama çok önceden başlanmıştı ve bugün açılışı tapıldı. Yani tamamlamışlar" diye konuştu.
Bu projelerin Efrin topraklarında planlandığını belirten Adnan Murad Mustafa şöyle devam etti:
"Bu kampları neden İdlib'e yapmıyorlar? Yani mesela İdlib'de odun kesimi yok. Afrin'den odun kesip İdlib'de 200 dolara satıyorlar. Yani her şey biz Kürtlerin üzerine kurulu. Ulusal projeler olsun, mezhepsel projeler olsun, Kürtler üzerinde uygulanıyor. Ama ne yazık ki biz Kürtler hala bir arada değiliz, hala ne yapacağımızı bilmiyoruz.”
Efrin bölgesinin tüm ilçelerinde Arap ve Türkmen yerleşim yerleri kuruluyor.
Rûdaw'ın bölgeden edindiği bilgilere göre, sadece Mabata ilçesinde 11 yerleşim yeri kuruldu ve bunlara 1029 aile yerleştirildi. Ayrıca Avraz köyüne de 348 aile yerleştirildi.
Yerel kaynakların Rûdaw’a aktardığına göre; söz konusu yerleşim yerlerinin kurulması kararını Türkiye veriyor, Katar ise projeleri finanse ediyor. Bazı Suriye, Kuveyt ve Filistinli kurum ve kuruluşlar da bu projelerin hayata geçirilmesinde ve Efrin bölgesinin demografik değişime uğratılmasında kullanılıyor.