A&G Araştırma: Suriyeli mülteciler Güvenli Bölge'ye gitmek istemiyorlar
Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava Kürdistanı’na yönelik başlattığı operasyonda hakimiyet kurduğu bölgelere Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları yerleştirmek istediği açıklanmıştı. Ancak Suriyeli sığınmacılar ‘Güvenli bölge’ye gitmek istemiyor.
Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava Kürdistanı’na yönelik başlattığı operasyonda hakimiyet kurduğu bölgelere Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları yerleştirmek istediği açıklanmıştı. Ancak Suriyeli sığınmacılar ‘Güvenli bölge’ye gitmek istemiyor.
A&G Araştırma’nın sahibi Adil Gür, Türk-İş Genel Kurulu’nda Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili bir sunum yaptı. Suriye’den Türkiye’ye göç eden kişilerle yapılan araştırma sonucunu açıklayan Gür, “Ülkenize yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 40 ile “Dönmek istemiyorum” yanıtının geldiğini belirtti. Gür sunumunu yaparken “Sokaktaki vatandaş bu kadar memnun değil” dedi.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, ülkesine yeniden dönmeyi düşünen Suriyeli sayısı 4’te 1. “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık verirse Türkiye’de kalır mısınız” sorusuna ise yüzde 44’ü “Kalırım” diyor. Buna karşın yüzde 23’ü ise bu soruyu “Ne olursa olsun ben ülkeme dönmek istiyorum” diye yanıtladı.
“Avrupa’ya ya da başka ülkeye gider misiniz?” sorusuna büyük çoğunluk “Hayır, gitmem” yanıtı verdi. “Türkiye’de ailenizden kimler var?” sorusu üzerine Suriyelilerin neredeyse tamamı ailesiyle yaşadığını bildirdi. Suriyelilerin dışındaki mülteciler ise daha çok ailesi olmadan Türkiye’de yaşıyor.
“Türkiye’de mutlu musunuz?” sorusuna yüzde 85 oranında “Mutluyuz”, “Türkiye’de kendinizi güvende hissediyor musunuz?” sorusuna ise neredeyse yüzde 100’e yakın oranda “Güvende hissediyoruz” karşılığı geldi.
Mülteciler ayrıca Türkiye’de geleceklerinin çok iyi olacağını düşünüyor. “Kötü olacak” diye düşünenlerin oranı yüzde 10’un altında. Devletin yaklaşımından, sağlık hizmetinden memnun olanların oranı yüzde 85’lere ulaşıyor.
Türkiye’de yaşamaktan memnun olanların oranı yüzde ise 81.4. Araştırmada Suriyelilere “Güvenli bölge oluşturulması halinde Suriye’ye döner misiniz?” diye de soruldu. Soruya yüzde 44 “Gitmem”, yüzde 30 da “Belki giderim, belki gitmem” yanıtını verdi. Gür, Türkiye’de kalma süresi uzadıkça ülkelerine dönme isteğinin düştüğüne de dikkat çekti.
Araştırmaya göre, “Hayatımdan memnunum, geçiniyoruz” diyenlerin oranı da yüksek. “Zor durumdayım” diyen yüzde 10. Araştırmaya göre büyük bölümü Suriyeliler olan göçmenler ortalama 2 bin liranın altında rakamlarla geçinmeye çalışıyor. Buna karşın hayatlarından memnun olduklarını dile getiriyorlar.
Çocuklarının büyük bir bölümü okula gidiyor. Okula gitmeyen çocuk oranı yüzde 8. Her iki haneden birisinde Türkiye’de doğan çocuk var. Araştırmada mültecilere “Türkçe biliyor musunuz?” diye de soruldu. Türkçe bilenlerin oranının yüzde 60’ların üzerine çıktığı belirlendi.