Aldar Halil: 'Ankara’nın Şam ile diyalog arayışları, yeni bir sürecin işareti'

PYD Eş Başkanlık Kurulu Üyesi Aldar Halil, Ankara’nın Şam ile diyalog arayışlarını, “yeni bir sürecin işareti” şeklinde yorumladı. Halil, Rusya’nın bu konuda bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.

Aldar Halil: 'Ankara’nın Şam ile diyalog arayışları, yeni bir sürecin işareti'

Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) yakın Rojava TV’ye konuşan Aldar Halil, Şam ile Ankara arasında yakınlaşma arayışlarının iki tarafın anlaştığı ve sorunlarını tamamen çözdükleri anlamına gelmediğini söyledi.

Halil, “Bu yeni bir sürecin başlayacağına işarettir. Rusya, Ankara ve Şam arasında anlaşma sağlanmasını istiyor. Bununla da Batı’ya karşı Türkleri kendi tarafına çekmek ve Şam’ın da kendi ayakları üzerinde durmasını istiyor. Türk devleti 2011’den bu yana Suriye dosyasına dahil oldu ve bu da krizin derinleşmesinin başlıca nedeni oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara ile Şam arasında istihbarat seviyesinde görüşmeler yapıldığını hatırlatan Halil, “Hemen gerçekleştiğini ve çok hızlı ilerleyeceğini söyleyemem. Erdoğan’ın, Şam hükümetiyle görüşmeye hazırım demesi daha önce söylediği sözleri geri aldığı anlamına geliyor. Şam, Suriye topraklarını terk edene kadar sizinle oturmayacağım derse aslında Erdoğan gerçeğini ortaya koyduğu anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Aldar Halil, iki ülke arasında  olası bir anlaşmanın şartlarından birinin de Türkiye’nin Suriye muhalefetine desteğini kesmek olacağını söyledi.

Halil, “Türkiye’nin Suriye ve demokrasi için çalıştığı yönündeki iddialarının doğru olmadığı ortaya çıktı. Erdoğan, Filistin halkını nasıl pazarlık konusu yaptıysa Suriye halkını da pazarlık konusu yapıyor ve İsrail’le kendi çıkarları için anlaşıyor. Aynı şeyi Şam'da da yapıyor” diye konuştu.