Alman vekil: Kürdistan’ın istikrar ve güvenliği bizim için çok önemli

Almanya'da Özgür Demokrat Parti İnsan Hakları Sorumlusu Peter Heidt, Kürdistan Bölgesi’nin istikrar ve güvenliğinin Almanya için çok önemli olduğu ifade etti.

Alman vekil: Kürdistan’ın istikrar ve güvenliği bizim için çok önemli

Almanya’da yaşayan Ezidi Kürtlerin kriterleri yerine getirdikleri taktirde ikamet izni alabileceklerini belirten  Özgür Demokrat Parti İnsan Hakları Sorumlusu Peter Heidt, “Almanya'ya gelen insanların özgürlüğümüzün ve demokrasimizin temel ilkelerini kabul etmelerini istiyoruz. Ayrıca herhangi bir suç da işlememeleri gerekiyor” dedi.

Kürtlerin ve Ezidilerin geri gönderilmelerine müsaade edilmediğini belirten Heidt, suç işleyen kişilerin Almanya'da kalmasına izin verilmediğini belirtti.

Özgür Demokrat Partisi İnsan Hakları Sorumlusu Peter Heidt, Almanya’nın son yıllarda Irak'a yaklaşık 2 milyar Euro destek sağladığını belirterek, “Bizim bir sorumluluğumuz var ve biz Federal Almanya Cumhuriyeti olarak bu sorumluluğu yerine getirmekten çok mutluyuz” diye konuştu.

Almanya'da Özgür Demokrat Parti İnsan Hakları Sorumlusu Peter Heidt, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

Pek çok Ezidi Kürt ve Iraklı kaderlerinin ne olacağını bize soruyorlar. Kimlerin iltica başvuruları kabul ediliyor, neden çok sayıda kişi sınır dışı ediliyor? Sorusunu yanıtlayan Peter Heidt:

‘’Geçtiğimiz yıl Almanya'da İkamet Yasası Şansı çıkardık, böylece uzun süredir Almanya'da bulunan mülteciler büyük oranda topluma entegre oldu ve şu anda Almanca konuşabiliyor. Bazıları bir zanaat ve bir ticaret de öğrenmiş olabiliyor. Almanya'da güvenli oturma izni alıyorlar ama bu yeni kanuna göre başvuru yapmak zorundalar. Açıkçası pek çok kişinin hala bu yasadan haberdar olmadığını düşünüyorum o yüzden ben bu vesileyle söz konusu yasanın insanlar tarafından kabul edilmesi ve tanınması için reklam yapabilirim. Mülteciler gidip başvuruda bulunabilirler. Ayrıca Göçmenlik Dairesi yetkililerine, başvuruları çok olumlu değerlendirip olumlu karar vermelerini, böylece başvuruları reddetme girişiminde bulunulmamasını rica ettik.’’ Cevabını verdi.

Söylediklerinizden yola çıkarak çok sayıda mülteci bir iş yapıyor veya bir zanaat sahibi ancak buna rağmen sığınma talepleri reddediliyor? Sorusuna ise Peter Heidt:

 ‘’Bu nedenle yeniden başvuru yapmak zorunda kalabilirler. Eski yasa iyi olmadığı için değiştirdik ve geliştirdik, bu nedenle güvenli oturma izni almaları için yeni baştan bir başvuru yapmaları daha isabetli olur.’’ Yanıtını verdi.

Siz Federal Parlamento'daki İnsan Hakları Komitesi'nden sorumlusunuz. Almanya, Ezidileri sınır dışı etmek istiyor mu? Sınır dışı edilecekler listesinde Iraklı göçmenlerin sayısı ne kadar? Sorularını üzerine Peter Heidt:

‘’Sıradan Ezidilerin sınır dışı edilmesine müsaade edilmiyor. Daimi bir ikamet hakkına sahip olmasalar bile. Ancak yürürlükteki yasalara göre suç işlediği kesinleşen Ezidiler sınır dışı ediliyor, burada gerçekten sayıları çok az olan bir azınlıktan bahsediliyor.

Merkez olarak bizim bu konuda hiçbir bilgimiz yok, çünkü sınır dışı etme konusu federal bölgelerin sorumluluğunda bir meseledir. Hessen bölgesi ya da Baden-Württemberg bölgesindeki kurumlara sınır dışı edilmesi gereken kaç kişinin bulunduğunu sormalısınız. ’’ İfadelerini kullandı.

Peki Almanya'da herhangi bir suç işlemeyen ve şu ana kadar ikamet izni bulunmayan Kürt ve Ezidi göçmenlerin kaderi ne olacak? Sorusunu yanıtlayan Peter Heidt:

‘’Bilirsiniz, milletvekilleri olarak bireyler düzeyinde bu konuda yardım edemiyoruz. Ama elbette bizimle iletişime geçmeleri çok önemli, mesaj atmalılar ki onlara nasıl yardım edip edemeyeceğimizi bilelim ya da İnsan Hakları Komisyonu'na ve Meclis’e dilekçe yazalım. Çünkü elbette hatalar yapılmış olabilir; Almanya'da da böyle durumlar yaşanabilir. Ancak insanlar hukuki destek alabilirler; Almanya'da size destek olabilecek iyi avukatlar var. Ezidi Kürt Meclisi Başkanı Sayın Ortaç'la da irtibat halindeyiz, gelecek hafta ya da bu hafta bizimle konuşmak için Berlin'e gelecek. Benimle ve ayrıca Sosyal Demokrat Parti'den meslektaşım Derya Turk-Naxbawar ile görüşecek. Çünkü yakından görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz. Yakında bizimle Irak'ı ziyaret etmek istiyor. Almanya'daki Kürtlere ve Ezidilere yardım etmek için mecliste neler yapabileceğimizi bilmek istiyoruz.’’ Cevabını verdi.

Şengal Anlaşması’nın akıbetini sorgulamak için bir heyetle beraber Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edeceğinizi söylemiştiniz. Bu anlaşmanın uygulanmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz? Sorusu üzerinePeter Heidtşu ifadeleri kullandı:

 ‘’Almanya son yıllarda Irak'a yaklaşık iki milyar euro destek sağladı, biz bu destek yelpazesini genişletmek istiyoruz. Bu yıl Alman parlamentosu Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı. Bu kararın pek çok noktası var, dolayısıyla hükümetteki partilerin koalisyonunda yer alan meslektaşlarımla birlikte Irak'ı ziyaret edeceğim. Heyete Sayın Frank Schwab başkanlık ediyor ve sahadaki sorunların somut olarak ne olduğunu bilmek istiyoruz. Bizler federal parlamentonun üyeleri olarak hükümete şunu bunu yapabileceğini söyleyebiliyoruz. Biz de oradaki Kürtlerle konuşup onlara nerede destek olabileceğimizi görmek istiyoruz. Çünkü Ezidilerin güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri ve hayatlarına dair bir umut sahibi olabilmeleri için kendi anavatanlarına güvenli bir şekilde yerleşme fırsatı verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Amacımız bu, dolayısıyla Ekimin sonu ve Kasımın başında ziyaretimizi gerçekleştirip görüşmelerimize başlamak niyetindeyiz.’’

Sayın Heidt, Alman hükümetinin Alman birliklerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki görev sürelerinin uzatılmasına yeşil ışık yaktığını biliyorsunuz. Siz ne zaman oylayacaksınız ve kararı onaylayacaksınız? Sorusu üzerinePeter Heidt:

 ‘’Kararı önümüzdeki bir veya iki hafta başında vereceğiz; önümüzde iki haftalık bir süre var, ne zaman, nerede yer alacağına bakmamız lazım. Meclis gündeminin ayrıntıları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle bu çok önemli ve her zaman olduğu gibi Irak'ın barışçıl kalkınmasına büyük ilgi duyduğumuzu Irak'ta istikrarın ve barışın sağlanmasına destek verdiğimizi bildirmek istiyoruz. İran'ın Irak'ı kötü yönde etkilediğini düşünüyoruz.’’ Yanıtını verdi.

Partiniz yasaya oy verecek mi? Sorusuna ise  Peter Heidt şu yanıtı verdi:

‘’Evet, kesinlikle onaylayacağız. Parlamentodaki grupların da bunu oylaması gerekecek. Grubumdaki tüm milletvekillerinin evet oyu vermeyi kabul edeceklerine inanıyorum. Çünkü bu benim için insani olarak çok önemli. Peşmergelerin eğitimi bizim için her zaman önemliydi ve bunun için çalıştık. Irak'ta bir arkadaşım öldü, doğal bir ölümdü ama beni çok etkilemişti. Geçen hafta Schwielowsee'de Alman ordusunun anıtını ziyaret ettim. Adı orada yazıyordu. Biz bu vesileyle özellikle Kuzey Irak'ta güvenliğin ne kadar önemli olduğuna ilişkin bir mesaj vermek istiyoruz. Bizim bir sorumluluğumuz var ve biz Federal Almanya Cumhuriyeti olarak bu sorumluluğu yerine getirmekten çok ama çok mutluyuz.’’