Almanya’da göçmen ve genç haklarının savunucusu bir Kürt kadını

Almanya’da göçmen ve genç haklarının savunucusu bir Kürt kadını

Hetav Tek, 1981 yılında Mahabad’da dünyaya geldi. Ailesi 1986 yılında zorunlu olarak ülkesinden göç etmek zorunda kalan ve göçmen olmanın zorluklarıyla baş eden bu Kürt kadını, 13 yaşından beri gençlik çalışmalarının içinde yer alarak karşılaştığı zorluklarla mücadele ediyor ve 20 yılı aşkın bir süredir gençlik derneklerinde gönüllü olarak çalışıyor. İlk kez Komciwan’da çalışmaya başlayan Tek, şimdi ise Alman Avrupa Gençlik Birliği (Deutsche Jugend in Europa Bundesverband) başkanı ve Alman Federal Gençlik Konseyi (DBJR) başkan yardımcısı olarak görevlerini sürdürüyor.

“Kürt gençleri, Arap ya da Türk olarak biliniyor”

Hetav Tek, Bas Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 13 yaşından beri içinde bulunduğu projelerle   amacının gençlerin siyasete katılımlarını güçlendirmek ve Almanya’da demokrasinin gelişimine katkı sunmak olduğunu belirtiyor.

Tek, çalışmalarının içeriğini ise şöyle anlatıyor: “Temel amacımız genç mülteciler için Almanya demokrasisi, hoşgörüsü ve sosyal ortamın gelişmesini sağlamak. Özellikle genç mülteciler için daha iyi şartların sağlanması ve eşit şartlara sahip olmaları için çabalıyoruz. Onların, Almanya’da ne kadar kaldıkları veya kalacakları; hatta hangi ülkeden geldikleri veya nereli oldukları önemli değil. Amacımız, göçmenlerin diğer tüm gençler gibi eşit bir şekilde haklarını kullanmaları.

Tek amaç, tüm gençlere eşit imkan sağlanması

Tek, çalışmalarda temel amacın bütün gençlere eşit yaklaşarak eşit imkânlara ulaşmalarını sağlamak olduğunu söylüyor. Tek, bir Kürt kadını olarak özellikle Kürt çocukları ve gençlerinin var olan sorunlarını çözmek için uğraşıyor. Bunun için de Almanya’ya entegre olmalarını ve dernek çalışmalarına katılmalarını sağlıyor.

Tek, şunları dile getiriyor: “Nerede olursanız olun, gençlerin sorunları ortalama olarak aynı. Burada yaşayan gençlerin sorunu ise ‘Hangi okula gideceğim?’ ya da ‘Dili öğrenecek miyim?’ gibi sorunlar değil. İş bulma gibi bir problemleri de yok. Ama göçmenlerde sınır dışı edilme korkusunun yanı sıra iyi bir okul bulmak ve okuldan sonra iyi bir iş bulma sorunları var.”

 “Kürt gençleri, siyasete Alman gençleri kadar katılamıyor”

Hetav Tek, Alman ve Kürt gençlerinin Almanya’daki yaşam şartlarını kıyaslayarak şunları dile getiriyor: “Kürt gençlerinin siyasete katılma şartları Alman gençlerinki kadar kolay değil. Bakanlık, gençlerin siyasete katılım projesine destek veriyor. Çünkü hem toplumun algılarında hem de bakanlığın bakışında bir değişim yaşandı. Tüm bunlara rağmen bir Kürt genci için siyasete girmek zor. Çünkü her ne kadar Almanya gibi demokrasisi gelişmiş bir toplumdan söz ediyorsak da, yabancılara karşı bir ön yargı var. Kürt gençleri, Alman toplumu arasında Arap veya Türk olarak biliniyor ve biz sürekli Kürt olduğumuzu, Arap ve Türklerden farklı olduğumuzu anlatmaya çalışıyoruz.”

 

Hetav Tek, Almanya ve Türkiye’nin beraber yürüttüğü bir projede de yer alıyor. “Türkiye ve Almanya arasındaki Gençlik Politikaları” isimli bu projelere Almanya adına katıldığını belirten Tek, “Toplantılarda Kürt olduğumu söylüyorum” diyor.

Almanya Adalet Bakanlığı’ndan ödül

 

Tek, gönüllük esası doğrultusunda yaptığı çalışmalar, Alman demokrasisi ve hoşgörüsünün gelişmesine yaptığı katkıları nedeniyle Federal Almanya tarafından ödüllendirildi. Federal Almanya Adalet Bakanlığı ve BFDT Danışma Kurulu Üyesi Christian Lange Parlamenter Devlet Sekreteri, Berlin’de Dephi Filmpalast’ta düzenlenen törende Hetav Tek’e ödülünü takdim etti.