Almanya'da Kürt çocuğu susuz bırakıp güneşin altında ölüme terk eden kadına 14 yıl hapis

Münih mahkemesi IŞİD saflarındayken Musul’da “köleleştirdikleri” Ezidi bir kız çocuğunu susuz bırakıp güneşin altında ölümüne neden olan Jennifer Wenisch’in hapis cezasını 14 yıla çıkardı. IŞİD’li sanık daha önce eşi ile birlikte köleleştirilen 5 yaşındaki bir çocuğun yakıcı öğle güneşinde zincirlenmiş halde ölmesini izlediğini itiraf etmişti.

Almanya'da Kürt çocuğu susuz bırakıp güneşin altında ölüme terk eden kadına 14 yıl hapis

Musul’da 2015 yılında Ezidi kız çocuğun vahşice ölümünü zileyen eski IŞİDli Jennifer Wenisch’in yargılandığı dava duruşması Münih Yüksek Bölge Mahkemesi’nde görüldü.

32 yaşındaki Wenisch isimli Alman vatandaşı, Iraklı cihatçı eşi Taha Sabah Nuri ile birlikte 5 yaşındaki Ezidi kız çocuğu Nura’yı Musul’da güneşin altında susuz bırakıp ölüme terk etmişti.

Sanık, Nura ve annesini silah zoru ile “köleleştirdiklerini” kabul etmiş ve eşinin 2015 yılı yazında kavurucu öğlen sıcağında "yatağını ıslattığı" gerekçesi ile küçük kızı cezalandırmak için susuzluktan ölene kadar güneşte zincirlediğini itiraf etmişti.

Eski IŞİD’li sanık, çocuk öldüğünde annesinin başına silah dayayıp ağlamayı bırakmazsa onu da öldüreceğini söylediğini de kabul etti.

Küçük Nura’nın annesi adaletin yerini bulması için son birkaç yılda Münih ve Frankfurt'taki mahkemelerde defalarca ifade vermişti.

Münih Yüksek Bölge Mahkemesi, sanığı “insanlığa karşı suç işlediğine” hükmederek 14 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Daha önce 10 yıl hapis cezası verilmişti

Münih Yüksek Bölge Mahkemesi, 2021'de “insanlığa karşı suç” ve “ihmal yoluyla cinayete yardım etmekten” sanık hakkında 10 yıl hapis cezası verdi.

Ancak Federal Adalet Divanı mahkemenin bu kararını bozdu. Federal savcılığın temyize yaptığı başvurunun ardından dava bir daha yagıya taşındı.

İddianameye göre Wenisch ve IŞİD üyesi eşi, Ezidi anne ve 5 yaşındaki kızını 2015 yılında Musul kentinde yaşadıkları evin işlerinde kullanmak için “köle” olarak satın aldı.

Hasta olan küçük kızın sağlık durumu zaman içinde ağırlaştı ve yatağını ıslatmaya başladı. Bunun üzerine çift ceza olarak küçük kızı dışarıda, güneş altında bir yere zincirledi.

Yüksek sıcaklık altında susuz kalan küçük kız, kimse yardım etmeyince öldü.

Suriye ve Irak’ta kaldı

Yoksul bir ailede dünyaya gelen ve eğitimini tamamlamayan Jennifer Wenisch, 2013’te Müslüman oldu, Eylül 2014’te IŞİD’e katılmak üzere Almanya’dan ayrıldı.

Hakkında hazırlanan iddianameye göre Wenisch, 2015'in Haziran ayından aynı yılın Eylül ayına kadar Suriye’de kaldı.

Bu süre içinde örgütün belirlediği giyim kurallarına uyan Jennifer Wenisch, Musul ve Felluce’de patlayıcı yelek giyerek silah taşıdı.

2016'da Türkiye'de yakalandı

2016'da Türkiye'de yakalanan ve Almanya'ya iade edilen Jennifer Wenisch Almanya'da bugüne kadar Ezidilere yapılanlar nedeniyle "savaş suçu" kapsamında yargılanan ilk IŞİD'liydi.

Wenisch, 2014'te Türkiye üzerinden önce Suriye'ye sonra Irak'a geçmiş ve IŞİD'e katılarak Taha Sabah Nuri'yle evlenmişti.

3 Ağustos 2014'te Şengal ve çevresine saldıran IŞİD, Ezidi Kürtlere karşı vahşice katliamlar düzenledi.

Yüzlerce Ezidi Kürt'ü katledeö örgüt 6 bin 417 kişiyi kaçırdı. Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, bu güne kadar 3 bin 570 kişi kurtarıldı.

IŞİD, yerle bir ettiği ilçe merkezi ve köylerin yanı sıra 68 türbeyi de yok etti.