Trump yıkılan iç savaş heykellerini savundu

Trump yıkılan iç savaş heykellerini savundu

ABD Başkanı Donald Trump, iç savaş döneminde köleliği savunan Amerika Konfedere Devletleri temsilcilerinin heykellerinin yıkılması hakkında Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Trump "Güzel heykellerimiz ve anıtlarımızın kaldırılması vasıtasıyla yüce ülkemizin tarihi ve kültürünün parçalanmasını izlemek üzücü. Sırada kim var? Washinton ve Jefferson mu? Ahmakça! Parklarımızdan, kasabalarımızdan ve kentlerimizden alınan bu güzellikler özlenecek ve asla yeri doldurulamayacak." dedi.

Charlottesville'deki olaylar, iç savaş döneminde kölelik sistemini savunanların sembol ismi General Robert Lee heykelinin kentten kaldırılma kararı sonrası, ırkçıların protesto için kente gelmesiyle başlamıştı.

Heykellerin kaldırmasına karşı çıkanlar, bunların ülkenin güneyindeki kültürün bir parçası olduğunu savunurken kaldırılmasını destekleyenler ise bu heykellerin beyaz olmayan ırklara hakaret anlamına geldiğini söylüyor.

1861 yılında başlayan ve 4 yıl süren iç savaş sonunda köleliği savunan Amerika Konfedere Devletleri, köleliğin kaldırılmasını savunan Amerika Birleşik Devletleri'ne yenilmişti.