Türk Dışişlerinden İran Genelkurmayına: Kamuoyu önünde referandumla ilgili sert mesaj vermiyoruz

Türk Dışişlerinden İran Genelkurmayına: Kamuoyu önünde referandumla ilgili sert mesaj vermiyoruz

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri başkanlığındaki heyet, Kürdistan'ın güneyinde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuna karşı Ankara’dan destek istedi. 25 Eylül öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Tahran’a davet eden ve “bu güçlü bir mesaj olur” diyen Bagheri’nin davetine Ankara’nın “durum hassas” diyerek olumlu yaklaşmadığı ve kamuoyu önünde sert mesaj vermek istemediği öğrenildi.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın davetlisi olarak 38 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk ziyareti yapan Bagheri, dün Erdoğan’ın yanı sıra Milli Savunma Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile de görüştü.

“Kamuoyu önünde olmaz”

İran’ın referanduma karşı Ankara ile “ortak ve güçlü” mesaj verme önerisine Türkiye’nin yanaşmadığı ve İranlı muhataplara, “Kamuoyu önünde yapmıyoruz ama aslında girişimde bulunuyoruz, siz bilmiyorsunuz” mesajı verdiği öğrenildi. Görüşmelerde, İran heyetine, “Herşeyi bizden beklemeyin, siz de girişimlerinizi gösterin” diyen Ankara’nın “kamuoyu önünde Türkiye’nin vereceği bir mesaj KBY’de ters tepebilir; referandumdan hiç vazgeçmeyebilirler” mesajı verdiği öğrenildi.