'ENKS Türkiye destekli muhalefetten çekiliyor'

'ENKS Türkiye destekli muhalefetten çekiliyor'

ENKS’nin Türkiye destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'ndan (SMDK) çekileceği ve Türkiye’deki bürosunu da taşıyacağı ileri sürüldü.

Rûdaw’da yer alan habere göre, ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki danışmanı William Robak’ın Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) için hazırladığı projede, ENKS’nin Türkiye destekli Suriye muhalefetinden çekilmesi talep ediliyor.

ENKS’nin özellikle son yıllarda Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı grupların Efrin, Sere Kaniye ve Gire Spi’deki eylemleri nedeniyle Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu eleştirdiği ve toplantılarını boykot ederek katılmadığı biliniyor.

Ayrıca SMDK’nin Efrin ve diğer Rojava kentlerine yönelik operasyonlara karşı tavrı ve Kürtlere karşı açıklamaları nedeniyle Rojava halkının da büyük çoğunlukla ENKS’den bu koalisyondan ayrılmasını talep ettiği belirtiliyor.

Haberde SMDK’den çekilecek olan ENKS, Türkiye’deki bürosunu da ya Suudi Arabistan’a, yada Mısır’a taşıyacağı bilgisine yer verildi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin çağrısı ile ENKS ile PYD arasında görüşmeler başlamış, ABD ve Fransa da destek sunmuştu. Taraflar görüşmelerin ardından, Rojava’nın geleceği, Suriye hükümeti ve muhalefetine yaklaşım, komşularla ilişkiler gibi temel siyasi başlıklarda anlaşmıştı.

ABD’li yetkililerin taraflara birlik için bir taslak metin sunduğu ve metindeki maddelerin daha önce taraflar arasında Duhok’ta gerçekleştirilen anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor.