ENKS: ABD, Komşu Ülkeleri Diyalogla İlgili, Bilgilendirdi

ENKS: ABD, Komşu Ülkeleri Diyalogla İlgili, Bilgilendirdi

ENKS ve PYNK arasında varılan anlaşma konusunda komşu ülkeleri bilgilendirildiği bildiriliyor.

Dün Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) ve Ulusal Birlik Partileri (PYNK) Hesekê’de ABD’li diplomat William Roebuck gözetiminde ve HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin katılımıyla Kürt birliği görüşmelerinin birinci aşamasını tamamladığını ve görüşmelerde Duhok Anlaşması’nın esas aldığını açıklamıştı. Yapılan açıklamada Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin görüşmelere verdikleri destekten ötürü teşekkür edildi. Birinci aşaması tamamlanan görüşmelerin kısa sure içerisinde idari, ekonomik, siyasi ve savunma alanlarında kapsamlı bir anlaşmayla sonuçlancağı kaydedildi.

ENKS Başkanlık Konseyi üyesi Nîmet Dawûd, ABD’nin Kürt birliği görüşmelerdeki rolünü değerlendirdi.

Nîmet Dawûd, Hesekê'de gerçekleşen müzakerelere  Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin  öncülük ettiğini ve Amerika’nın görüşmeye ilişkin komşu ülkeleri bilgilendirdiğini söyledi.

ENKS’li yetkili, her iki tarafında Suriye’nin geleceği, Suriye krizinin çözümü, muhalefet cephesi, komşu ükelerle ilişkiler, Suriye’deki bileşenler  ve Kürtlerin hakları konusunda ortak bir siyasi anlayışa varıldığının altını çizdi

Dawûd, görüşmelerin ikinci aşamasında, 2014 yılında Başkan Barzani’nin başkanlığında imzalanan Duhok Anlaşması temel alınarak yeni bir anlaşmanın imzalanacağını sözlerine ekledi.

Duhok Anlaşması’nda bazı maddelerde anlaşmazlık olduğunu dile getiren ENKS yetkilisi, yeni anlaşmada tüm çelişki oluşturan maddelerin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını kaydetti.

 Nîmet Dawûd şunları kaydetti: “ENKS ve Ulsal Birlik Partileri arasında imzalanacak anlaşma hiçbir ülkenin çıkarlarına karşı olmayacak, aksine Suriye sorunun çözümü ve Kürtlerin haklarının çıkarına hizmet edecektir.”

ABD’nin Kürtler arası birlik müzakerelerindeki rolüne de değnen Dawûd, “Müzakereler ABD’nin öncülüğünde ve anlaşmanın hayat bulması ABD’nin garantörlüğünde gerçekleşiyor. Ayrıca sözkonusu müzakereler ve anlaşmanın içeriğine ilişkin ABD, komşu ülkeleri bilgilendirdiğini açıkladı. Ancak, komşu ülkelerin Kürt birliği anlaşmasına karşı tavrı konusunda bize herhangi bir bilgi aktarılmış değil” ifadelerini kullandı.

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Dawûd, ENKS’nin Suriye muhalefeti ve Suriye görüşmeleri komitesinde muhalefet kanadında yer aldığını hatırlatarak, Kürtler arası birlik müzakerelerinde Suriye muhalefetinin olumsuz bir tavır göstermediğini vurguladı. Dawûd, “ENKS, bu anlaşmanın hiçbir tarafın çıkarına zarar vermeyeceği ve Suriye muhalefetine de katkı sunacağı yönünde herkesi ikna etmektedir” dedi.

 

(K24Türkçe)