Avrupa Adalet Divanı’ndan 'PKK' kararı

Avrupa Adalet Divanı, PKK’nin 2021 yılında “terörist örgütler” listesine karşı yaptığı itirazı reddetti.

Avrupa Adalet Divanı’ndan 'PKK' kararı

Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı (Court of Justice of the European Union) PKK tarafından Avrupa Birliği’nin 2020’den sonraki “terörist örgüt” listelerine karşı yapılan başvuruya ilişkin kararını açıkladı.

Bu başvuru kapsamındaki duruşma 22 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşmişti.

Mahkeme kararında, “Gerekçe gösterme yükümlülüğü ve savunma hakları ve etkili yargısal koruma hakkının ihlali yönündeki iddiaların kısmen haklı nitelikte olması, davanın iptaline yol açamaz” ifadelerine yer verdi.

Mahkeme, PKK’nin listeye yaptığı itirazı reddederken, tarafların mahkeme masraflarını kendilerinin karşılamasına karar verdi.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, PKK’nin 2014 ile 2020 arasındaki “terörist örgütler” listelerinden çıkarılmak için açtığı davadaki kararını ise 30 Kasım’da açıklamıştı.

Davanın geçmişi

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda PKK’ye ilişkin 2014 yılından bu yana birçok dava görüldü.

Divan, 2018 yılı sonunda aldığı bir kararla 2014-2017 arasındaki listeleri iptal etmişti.

Mahkeme PKK’nin listeye alınması için sunulan argümanları “yetersiz” bulmuş ve bu gerekçelerle listede tutulamayacağına hükmetmişti. Ancak AB, bu kararı temyiz etmişti.

Sonrasında ise İngiltere 2018 yılında PKK’nin listede tutulması için yeniden başvuru yapmış ve PKK aynı argümanlarla 9 Ocak 2018’de yeniden listeye alınmıştı. Sonrasında ise örgüt adına aynı yıl 7 Mart’ta yeni listeye karşı dava açılmıştı.

Avrupa Birliği Konseyi’nin bir önceki karara itirazı ve yeni listelere karşı açılan dava dosyaları birleştirilmiş ve ilk duruşma 31 Mart 2022’de görülmüştü.

Adalet Divanı Kasım 2022’de ise 2020’den sonraki listelere karşı PKK’nin açtığı davayı da karara bağlamıştı.

Avrupa Birliği, PKK’yi 2002’de listeye almıştı.