Polonya Başbakanı: Göçmenlerin silah olduğu yeni bir tür savaşla karşı karşıyayız

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Bugün Polonya'nın doğu sınırında, göçmenlerin, dezenformasyonun silah olduğu hibrit bir savaş olan yeni bir tür savaşla karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

Polonya Başbakanı: Göçmenlerin silah olduğu yeni bir tür savaşla karşı karşıyayız

Polonya ile Belarus arasında göçmen krizi devam ederken Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Baltık ülkelerindeki meslektaşlarıyla krizi görüşmek üzere pazar günü Estonya, Litvanya ve Letonya'yı ziyaret etti.

Morawiecki, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yaptığı açıklamada, "Bugün Polonya'nın doğu sınırında, göçmenlerin, dezenformasyonun silah olduğu hibrit bir savaş olan yeni bir tür savaşla karşı karşıyayız" dedi.

Litvanya'daki konuşmasında ise Morawiecki, Ağustos ayında Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinden sonra Afganistan'daki zor durumun "göç krizinin bir sonraki aşaması olarak kullanılabileceğine" dair bilgi aldığını söyledi.

Mateusz Morawiecki, “Gözlerimizin önünde gelişen bu dramatik olaylar çok daha kötü şeylerin başlangıcı olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Litvanya Başbakanı Saulius Skvernelis da, "Bizim için (Belarus ile) herhangi bir görüşmenin, hibrit saldırının ön saflarında yer alan Litvanya, Polonya ve Letonya ile koordine edilmesi ve durumu temelden çözmeyen hiçbir kararın alınmaması çok önemlidir" açıklamasında bulundu.

“Göçmen krizi, Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik en büyük girişim”

Polonya Başbakanı Morawiecki, Twitter'dan yayınladığı videolu mesajında ise, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun AB'ye hibrit savaş açtığını belirterek, "Bu, son 30 yılda Avrupa'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik en büyük girişim. Polonya, şantaja boyun eğmeyecek ve AB'nin sınırlarını korumak için her şeyi yapacak" dedi.

Polonya'nın silah olarak göçmenlerin ve yalan bilginin kullanıldığı yeni bir savaş türüyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Morawiecki, "Ortadoğulu insanlar canlı kalkan olarak kullanılıyor, enerji krizi yapay olarak tetikleniyor. Bu bir hibrit savaş, AB'nin doğu sınırı üzerindeki baskı artıyor" ifadelerini kullandı.

Belarus ordusunun eylemlerinin durumun tırmanmasına yol açabileceğini belirten Morawiecki, "Her şeye hazırız. Yaptırımları artırmaya, yük taşıma imkanı olmaması için sınırdan geçişleri kapatmaya da hazırız" diye ekledi.

Kriz devam ediyor

Avrupa Birliği ülkelerine geçmek için Belarus’a giden ve oradan Polonya sınırına dayanan çoğu Kürt yaklaşık 2 bin göçmen, iki ülke arasındaki gerilimin zirveye çıkmasına neden olmuştu.

Avrupa ülkeleri ve Polonya, Belarus'u Ortadoğu'dan gelen binlerce insanı Avrupa Birliği'ne geçmeye zorlamakla suçluyor.

Krizi körüklediğini reddeden Minsk yönetimi ise, perşembe günü sınıra yakın bir göçmen kampını boşaltmış ve göçmenlerin bir kısmı Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne geri gönderilmişti.

Ancak yine de Polonya, Belarus’u sınıra göçmen taşımaya devam etmekle suçluyor.

Polonya Sınır Muhafızları’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Belarus askerleri tarafından sınıra getirilen yaklaşık 100 yabancıdan oluşan grubun Polonya'ya zorla girmeye çalışırken engellendiğin belirtildi.

100'den fazla sığınmacı hastaneye kaldırıldı

Bu arada Belarus'un Grodno Bölgesi Sağlık Müdürlüğü Şefi Lyudmila Keda, Bruzgi sınır noktası yakınındaki lojistik merkezinde bulunan biri ağır koronavirüs hastası olmak üzere 100'den fazla sığınmacının hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Keda, hastaların büyük bölümünün zatürre, mide rahatsızlığı, sınırda oluşan yaralanmalar nedeniyle tedavi altına alındığını kaydetti./rudaw