Avrupa Parlamentosundan Bağdat'a Kerkük uyarısı

Avrupa Parlamentosundan Bağdat'a Kerkük uyarısı

Irak'ın tehditleri sonrası Kerkük'e ilişkin gerilimin artmasıyla beraber Avrupa Parlamentosu (AP) Kürdistan Dostluk Grubu Bağdat yönetimini uyaran bir açıklama yaptı. AP, açıklamasında, Kürdistan'a destek vererek, Bağdat yönetiminin Kerkük sınırına ordu birlikleri ile İran destekli Şii paramiliter milis gruplarını yığmasını endişeyle karşıladığını belirtti.

AP'da grubu bulunan tüm gruplardan 33 Parlamenterden oluşan AP Kürdistan Dostluk Grubu açıklamasında Kürdistan yönetiminin her şart altında diyaloğu öne çıkarmasının önemine değinerek, Bağdat'a çatışmaları tetiklemesinden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Kerkük üzerinden yaşanan sorunların kaynağının Irak anayasasının ilgili maddelerinin Bağdat tarafından ihlal edilmesinden kaynaklandığı hatırlatıldı. Açıklamada 2014'te terör örgütü DAİŞ'in Irak ve Kürdistan'a saldırdığı dönemde Irak ordusunun dağılma tehlikesiyle yüzyüze kaldığı ve Peşmerge güçlerinin Irak ordusunun terkettiği alanlara girerek buradaki insanların can ve mal güvenliğini sağladığı belirtildi.

Açıklamada sorunun tehlikeli gelişmelere yol açabilecek bir aşamaya geldiği ifade edilerek Bağdat'a gerginliği tırmandıracak hareketlerden uzak durması ve Hewlêr'in yaptığı diyalog çağrılarına olumlu yanıt vermesi istendi.