Kürdistan ve Irak Parlamentosu heyetinden PKK açıklaması

Duhok’ta incelemelerde bulunan Kürdistan Parlamentosu ile Irak Parlamentosu ortak heyeti, PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini belirtti.

Kürdistan ve Irak Parlamentosu heyetinden PKK açıklaması

PKK’nin Duhok’a bağlı bölgelerdeki saldırılarını incelemek üzere bölgeye giden Kürdistan Parlamentosu ile Irak Parlamentosu ortak heyeti, basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Duhok Valisi Ali Teter, “PKK Kürdistan Bölgesi’ndeki yasadışı bir güçtür ve Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırıları terör eylemleridir” dedi.

Savaştan yana olmadıklarını belirten Vali Teter, “Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarında güçleri bulunan bütün taraflardan çekilmelerini istiyoruz. Varsa savaş ve çekişmeleri, kendi topraklarında yapsınlar ancak bu barış ve diyalog yoluyla olursa daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırılarını şiddetle kınadıklarını ifade eden Teter, “Bunu bir terör eylemi olarak görüyoruz. Kürdistan Bölgesi’nin meşru gücüne yönelik her saldırı terör eylemidir. Çünkü Peşmerge Kürdistan Bölgesi’nin koruyucusudur” diye konuştu.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Feriq Nizal Haydar da, “Amedi ve Zaho’da vatandaşlar şehit oluyor, bununla birlikte Türkiye’nin bölgeye yönelik aralıksız saldırıları var. Irak topraklarında çok sayıda üs kurmuşlar. Bunun adı işgaldir. Irak’ın, federal güçler aracılığıyla cevap hakkı var. En kısa zamanda ateşkes ilan edilmesini umut ediyoruz ki Kürdistan Bölgesi vatandaşları PKK ile Türkiye ordusu arasındaki savaşın kurbanı olmasın” dedi.

Ortak heyet raporunda PKK ile Türkiye arasındaki sorunun Irak’a etkilerinin olmaması ve PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırılarının durdurulması gerektiği vurgulanarak, yasaların, yabancı güçlerin Irak topraklarına girmesine ve Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırılmasına müsaade etmediği kaydedildi.

Heyet ayrıca, Zaho bölgesinde sınır muhafız gücünün arttırılması gerektiğini zira Türkiye’yle olan 320 kilometrelik sınırın güvenliğinin sağlanmasının kolay olmadığına işaret etti.

Feriq Nizal Haydar, Peşmerge ile sınır muhafızlarının konuşlandığı bölgeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunmak ve daha sonra parlamento başkanlığına rapor sunmak istediklerini ifade etti.