Süleyman Oso: Kürt taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması için olumlu bir hava var

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), PYD ve birlikte hareket ettiği partilere diyalog masasına ciddiyetle dönmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Süleyman Oso: Kürt taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması için olumlu bir hava var

Rojava’da Kürt partileri arasında arabuluculuk yapan Amerikalı heyet, iki tarafın yeniden masaya oturması için girişimlerini arttırdı.

Geçen Çarşamba günü David Brownstein başkanlığındaki heyet, ENKS yetkilileri ile bir araya geldi ve yeniden diyalog masasına dönüş konusunu görüştü.

Edinilen bilgilere göre ENKS yetkilileri toplantıda, PYD tarafından yapılan olumsuz açıklamalardan vazgeçilmesi,  ENKS üyelerine karşı başlatılan soruşturma ve tutuklamalara son verilmesi ve görüşmelere kalınan yerden devam edilmesi şartlarının kabulü halinde yeniden müzakere masasına dönebileceklerini kaydetti.

ENKS’nin bu kapsamda yazılan bir mektubu Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi’ye ilettiği öğrenildi.

David Brownstein de müzakerelerin yeniden başlaması için girişimlerde bulunduğunu ve Mazlum Abdi’nin cevabını yakın zamanda ileteceğini söylediği belirtildi.

Daha önceki ENKS heyeti içinde yer alan Süleyman Oso, Radyo Rûdaw’da yayınlanan “Çavê Sêyem” programında konuyla ilgili konuştu.

Amerikalıların daha önce müzakerelerin tıkanmasına neden olan hususların tekrarlanmayacağına  dair söz verdiğini söyleyen Süleyman Oso, siyasi ortamın müzakerelerin yeniden başlaması açısından olumlu olduğunu kaydetti ve ciddiyete yaklaşılmasını istedi.

1. ve 2. müzakere aşamalarında her iki taraf da ortak bir siyasi bakış açısı, ortak bir siyasi dil ve ortak yönetime dair hususlar konusunda uzlaşmıştı. Ancak 9 ay önce taraflar arasındaki görüşmeler tıkanmıştı.

 

Rudaw