AYM Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı: Yetkimiz dışında
Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Mart’ta milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nın vekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin kararın gerekçesini açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, AYM’nin inceleme görev ve yetkisinin bulunmadığı ifade edildi.
Açıklamada şöyle dendi: “Kesin hüküm giyme veya kısıtlama sebebine dayanan ve bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır.”
Kararda, istifa, milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar ve devamsızlık hallerinden biri nedeniyle milletvekilliğinin düşmesi için Meclis Genel Kurulu’nca konuyla ilgili karar alınması gerektiği, kesin hüküm giyme veya kısıtlama hali söz konusu olduğunda ise bunun aranmadığı ifade edildi.
“Anayasa Mahkemesi’nin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır”
Milletvekilliğinin düşmesi konusunda AYM'ye başvuru hakkının bulunduğu ancak kesin hüküm giyme nedeniyle düşmede müracaat imkanının tanınmadığı belirtilen kararda şu ifadeler kullanıldı: "Bu itibarla Anayasa'nın 84'üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlama sebebine dayanan ve bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa'nın 85'inci maddesi kapsamının ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır."
Bu nedenle AYM'nin, Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali isteminin yetkisizlik nedeniyle reddine karar verdiği bildirildi. Kararda ayrıca Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesine yönelik başka adlar altında yapılacak taleplerin de incelenebilmesinin mümkün olmadığı anlatıldı.
Ne olmuştu?
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu'nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle "örgüt propagandası" suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat'ta onayladı.
Yargıtay'ın onama kararı Meclis'e ulaştı ve karar Meclis'te okunarak Gergerlioğlu'nun vekilliği düşürüldü.
Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da "tedbir" kararı alınması talebinde bulundu.
Gergerlioğlu'nun tedbir kararı başvurusu da reddedildi. Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM'de "adalet nöbeti" başlatan Gergerlioğlu, 21 Mart'ta Meclis'teki HDP grup toplantı odasında gözaltına alındı. Gergerlioğlu, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.