Babacan'ın ekibi, yeni parti için tarih verdi

Babacan'ın ekibi, yeni parti için tarih verdi

Bir süredir yeni parti hazırlığında olduğu bilinen Ali Babacan'ın ekibinde yer alan bir siyasetçi, partinin kuruluşu için, "Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu işin ete kemiğe bürünmesi, partinin tüzel kişilik kazandırılması isteniyor" bilgisini verdi.

AKP'de, Babacan hareketinin partiden koparacağı oy ihtimalleri kaygıya yol açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ihanet" ve "bedelini öderler" söylemleri de bu kaygının dışa vurumu olarak yansıyor.

Babacan'la birlikte yeni parti oluşumu içinde yer alan bir siyasetçi, BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a yaptığı açıklamada, gelinen aşamayı anlatırken, şu anda "insan kaynağı" oluşturma aşamasında olduğunu söyledi. Verdiği bilgiye göre sadece eski AKP'liler değil, çok farklı kesimlerden, alanlarında uzman isimlerle görüşmeler yürütülüyor.

Parti kadrolarında yer alacak ekibe "kurucu güç" pozisyonu verilerek aidiyet duygusunun hissettirilmesin amaçlandığını anlatan kaynak, "Hazır yemeğe oturmak ayrı, 'gel birlikte pişirip yemeği yiyelim' demek ayrıdır. Politika oluşturulması, harcın karışılmasında insanların aidiyet duygusu açısından önemlidir" diyor.

Haberde aktarılana göre, partinin kuruluşu için kesin tarih verilmese de "Kasım sonu, Aralık başı" itibariyle partinin kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesi planlanıyor.

Haberde, şu anda hemen bir erken seçim olasılığı görülmediği için partinin kuruluşunun "aceleye getirilmemesi" kararlaştırıldığından bahsediliyor.

"Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu iş ete kemiğe bürünsün, bir tüzel kişilik kazansın isteniyor" diyen siyasetçi henüz parti isminin, dolayısıyla ambleminin netleşmediğini söylüyor.

"En çok kafa yorulan işin" yelpaze meselesi olduğunu anlatan siyasetçi, BBC Türkçe'nin sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Kendimizi herhangi bir siyasi kalıpla sınırlamak istemiyoruz. Türkiye'ye baktığınız zaman, sosyal hatlar gerilmiş, içeride ekonomik sorunlar var, iç politikada sorunları, dış politika sorunları var, toplumsal barış konusunda endişeler var, bütün bu endişe ve sorunları çözecek politika söylemine yapılanmaya ihtiyaç var. Bunu Türkiye'yi kuşatıcı kucaklayıcı bir kadro ve bu kadronun oluşturacağı çözüm politikaları diye tanımlamak daha doğru. Şu anda ANAP'ın 4 eğilimi Türkiye'yi kucaklamaya yetmez, keza 2002 AK Partisi de. Çünkü o günden bugüne Türkiye'de ve dünyada çok şey değişti. İsimlendirmelerle kafa yormayacağız. Bu sorunları çözecek kadro var ve kadroların üreteceği politikalara kafa yoruyoruz."

Babacan ekibi, "AKP içindeki, eğitimli, kentli" seçmenin kendi partilerine kayacağını hesaplıyor.

Babacan hareketi, daha çok 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile anıldı. Gül'ün yeni parti oluşumu içinde yer almamakla birlikte, destek verdiği biliniyor.

Ancak Babacan'ın "karizmatik bir lider olamayacağı, bu nedenle Gül'ün gölgesinde kalacağı" yorumları da sık sık yapılıyor. Babacan ekibi, bu eleştirilere şu yanıtı veriyor:

"Zaten biz, bu bir lider hareketi değil, kadro hareketi diye yola çıkıyoruz. Bu bir avantajdır. İkinci dünya savaşı karizmatik liderlerin kaprislerinin yol açtığı yol açtığı bir faciadır. Onun için ortak akıl ve kadro hareketi olarak ortaya çıkıyoruz."

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birleşip birleşilmeyeceği yolunda ise "siyaset yapma anlayışlarındaki farklılık" nedeniyle ihtimal gözükmüyor.

"Siyaset yapma anlayışındaki farklılıkların" ne olduğu konusuna girmemeye özen gösteren Babacan ekibindeki isim, "Lider değil, kadro hareketi olduklarına" bir kez daha vurgu yapan kaynak, " Tarz olarak baştan şunu reddettik: Hamaset yok, dini duyguları siyasette kullanmak yok. Bunu tercih etseydik, zaten bu oluşum için yola çıkmazdık" diyor.

Öte yandan Twitter hesabını son olarak 20 Haziran 2015'te kullanan Babacan'ın yakın zamanda hesabını aktifleştirilmesi ve parti çalışmaları ve açıklamalarıyla ilgili mesajlarını buradan paylaşmasının da beklendiği kaydediliyor.

Babacan'ın 10-15 gün içinde ise yeni partinin kuruluş ve ilkeleri konusunda bilgi vermek üzere kamuoyu önüne çıkarak açıklama yapması planlanıyor. Ancak yakın çevresi, bunun hangi yöntemle olacağı konusunda ise bilgi paylaşmamayı tercih ediyor.