Babası ‘Kürtçe’ konuştuğu için öldürülen ve kendiside yaralanan genç konuştu, Kürt oldugumuz içn saldırıya uğradık

Sakarya'da “Kürt oldukları için” uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Kadir Sakçı’nın oğlu Burhan Sakçı tedavisinin ardından hastaneden taburcu oldu. Sakçı, Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğradıklarını doğruladı.

Babası ‘Kürtçe’ konuştuğu için öldürülen ve kendiside yaralanan genç konuştu, Kürt oldugumuz içn saldırıya uğradık

Sakarya'da “Kürt oldukları için” uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Kadir Sakçı’nın oğlu Burhan Sakçı tedavisinin ardından hastaneden taburcu oldu. Sakçı, Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğradıklarını doğruladı.

990’lı yıllarda Muş’tan göç ederek Sakarya’nın  Hendek ilçesine yerleşen Kadir Sakçı (43) 16 Aralık’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiş aynı saldırıda oğlu Burhan Sakçı (16) da ağır yaralanmıştı.

 

Olay, Kadir Sakçı ve oğlunu hedef alan saldırganın “zaten Kürtleri hiç sevmem” diyerek baba ve oğluna kurşun yağdırması nedeniyle geniş yankı uyandırmıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Sakçı’nın kardeşi Fahrettin Sakçı, olayı şu şekilde aktardı:

 

“Kardeşim o akşam berberde çalışan oğlunu almak üzere çıkyor. Dükan önünde hiç tanımadığımız bir kişinin saldırısına uğruyor. Millet sarhoş olduğunu söylüyor. Adam kardeşime, ‘Suriyeli misiniz?’ diye soruyor. ‘Bir Kürdüz’ diye yanıt alınca belindeki silaha davranıp ateş diyor. Kardeşim ve yeğenime 7 el ateş ediyor. Sarhoş olsa aynı istikamete böyle isabetli ateş edebilir mi? Olayın kamera kayıtları da var.”

Hastaneden taburcu olduktan sonra evine kapanan 16 yaşındaki Burhan Sakçı ise, “Kameraların önüne çıkmak veya poz vermek babamı geri getirir mi? Amcamın anlattıkları doğru. Olay bu şekilde gelişti” diye konuştu.  

Hendek ilçesinde yaklaşık 4 bin Kürt yaşıyor. İlçedekiler geçmişte de benzer saldırılarla karşılaşıldığını belirtiyor. Taziye evini ziyaret eden siyasetçiler ise, olayın sebebini “iktidarın söylemine” bağlıyor.   

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mansur Işık, “Malesef milliyetçilik fikri bir insanımızın ölümüne birinin de yaralanmasına neden oldu. Sırf Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğruyor. Ama sebep bu değil, bunun sebebi ve faili siyasi iktidardır” dedi.    

Kadir Sakçı’nın kardeşi Yusuf Sakçı da 2015 yılında benzer bir nedenle saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti.