Bağdadi'nin yerinin tespit edilmesinde rol oynayan YPJ komutanı konuştu

Bağdadi'nin yerinin tespit edilmesinde rol oynayan YPJ komutanı konuştu

Özellikle Rakka'da IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında ve IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin yerinin saptanarak imha edilmesinde önemli bir rol oynayan YPJ'li kadın savaşçılar, zor günlerden geçtiklerini ve daha zorlarının da kapıda olduğunu belirtiyor.

Defenseone.com'da Gayle Tzemach Lemmon tarafından kaleme alınan haberde, YPJ komutanı Nowruz Ahmed'in, Bağdadi'nin öldürülmesi ile ilgili, "Bunun, tüm dünyada kadınlar için bir şey yapabileceğimiz anlamına geldiğini hissediyorum" sözlerine dikkat çekiliyor.

Haberde şu ifadeler öne çıkıyor:

"IŞİD'e karşı beş yıldır süren savaşta binden fazla arkadaşını kaybetmiş kadınlar için, Bağdadi'nin ölümü çok büyük bir anlam taşıyor ve tarihi bir anı temsil ediyor. 

Kadın savaşçılar, ABD güçleri havadan taktik, tavsiye ve destek verirken, karada savaşan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) çok önemli bir unsuru.

Ahmed, Türkiye'nin saldırısından bu yana ilk konuştu. Sesi kararlı ancak tükenmiş gibi gelen Ahmed, ilk kez IŞİD'in temsil ettiği türde bir aşırıcılığa karşı yalnız başlarına kalmış gibi hissettiklerini söyledi. 

Ahmed'e Bağdadi haberlerini sordum. Konuştuğum hiç kimse, IŞİD'e karşı ev ev, sokak sokak hatta oda oda yürütülen savaşa dair kişisel bir anlatıya girmiyor. IŞİD bu kadınlar için soyut bir kavram değil. Onlar, yaşamlarını IŞİD yönetimine son vermeye vakfetti. 

Nowruz, Bağdadi'nin öldüğünü bilmekten mutlu olduğunu söyledi. 

'Operasyonu biliyorduk ve üzerinde de çok çalıştık' diyen Nowruz, bu operasyonun ABD ile ortak yürüttükleri pek çok operasyondan biri olduğunun farkında ve sesinde ekstra bir vurgu yoktu. 

Kadın savaşçılar, cumartesi günü IŞİD'in liderine yönelik başarılı operasyon öncesinde istihbarat paylaşımında önemli bir rol oynadı. Nowruz, 'Bu tüm dünyadaki kadınlar için büyük bir zafer çünkü IŞİD ideolojisi ve mentalitesinden en fazla zarar gören yine kadınlardı' yorumunu yaptı.

Nowruz, 'Burada zor zamanlardan geçiyoruz. Bu mentaliteyi tüm dünyadan söküp atmaya çalışıyoruz ve Bağdadi operasyonu buna katkı sağlayacak. Kişisel olarak, bu hepimiz için tarihi bir gün ve gelecekte daha başka zaferler de kazanmayı umuyoruz' dedi. 

Ancak Nowruz, şimdilerde, Rusya'nın Soçi'de Türkiye ile yaptığı anlaşmaya karşı çıkarken, Kürtlerin karşı karşıya oldukları acımasız gerçekliği de kabul ediyor ve koşullara uymamaları halinde Türkiye'nin Kürtlere yeniden saldıracağının farkında. Bana da söylediği gibi, Kürtlerin şu an başka seçeneği yok. Türkiye'nin saldırılarında 15 kadın savaşçı hayatını kaybetti.

Türkiye'nin saldırılarından bu yana, Bağdadi'nin sonunun getirilmesi onlar için en olumlu andı. 

'Zor zamanlardan geçiyoruz, sahada olup bitenlerle ilgili gerçekten hayal kırıklığına uğradık.' diye konuşan Nawruz, IŞİD ve Bağdadi'ye olanlara gelince, 'bu haberden çok memnunum. Hepimiz IŞİD'e karşı savaşta büyük bir rol oynadık. Bu zaferde hepimizin payı var' yorumunu yaptı."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz