Bağdat’ta İsveç Büyükelçiliği ateşe verildi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr’ın lideri olduğu Sadr Hareketi’ne bağlı gruplar, İsveç Büyükelçiliği binasına girerek bazı bölümlerini ateşe verdi.

Bağdat’ta İsveç Büyükelçiliği ateşe verildi

Sadr Hareketi yandaşları, İsveç Büyükelçiliği yakınlarına gelerek Kur’an-ı Kerim’e yönelik eylemleri protesto etti. Protestocular, İsveç Büyükelçiliği binasının bazı bölümlerini yaktı. Binadan siyah dumanlar yükseldi.

Iraklı protestocular, büyükelçilik çevresine kurulan beton bariyerleri yıkarak içeri girmişti.

Sadrcılar daha önce de İsveç Büyükelçiliği binasını basarak eylem düzenlemişti.

Olay yerindeki bir AFP fotoğrafçısı, Irak çevik kuvvet polisinin göstericileri büyükelçilikten uzaklaştırmak için tazyikli su sıktığını, diğer güvenlik güçlerinin ise elektrikli coplarla protestocuları dağıttığını söyledi.
undefined
 
AFP'ye konuşan protestocu Hassan Ahmed, "Bugün tamamen sevgi ve inançla ilgili olan Kuran'ın yakılmasını kınamak için seferber olduk." İsveç hükümeti ve Irak hükümetinin bu tür girişimlere son vermesini talep ediyoruz."
Bazı protestocular Kuran nüshalarını havaya kaldırırken, diğerleri Mukteda Sadr'ın babası olan Muhammed el-Sadr'ın portrelerini taşıdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerini sorumluları tespit etmeye çağırarak, İsveç büyükelçiliğinin göstericiler tarafından ateşe verilmesini kınadığını duyurdu.

Protestocular 20 Temmuz 2023'te Bağdat'taki İsveç büyükelçiliğinin yanındaki bir binanın tepesinde dururken / AFP