Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı: Bağımsız bölgeler Irak’ın birliğini tehdit eder

Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, ‘Irak’ta başka bölgeler (Kürdistan Bölgesi hariç) yaratma fikrine’ karşı çıkarak bunun ‘Irak’ın birliğini ve güvenliğini tehdit ettiğini’ söyledi.

Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı: Bağımsız bölgeler Irak’ın birliğini tehdit eder
Buna karşılık Bağdat’taki siyasi gözlemciler ‘2005 yılında halk referandumuyla onaylanan Irak Daimi Anayasası’nın 119. maddesinin açık bir şekilde ihlal edildiğine’ dikkat çekiyorlar.
 
Şarkul Avsat'ın aktardığına göre Zeydan bu çıkışı, dün El-Enbar’ın yeni valisi Muhammed Nuri el-Kerbuli ve il meclis başkanı Ömer Meşan Debbus ile yaptığı toplantıda yaptı.
 
Yüksek Yargı Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre Yargıç Zeydan, yetkililerle kurduğu diyalog sırasında tutumunu şöyle gerekçelendirmeye çalıştı: “Kürdistan Bölgesi’nin coğrafi ve ulusal gerçekliği, Irak Cumhuriyeti Anayasası’nın 2005 yılında yürürlüğe girmesinden önce, tam olarak 1991’de Kuveyt’in işgali sonrasında ve önceki rejimin başarısız politikalarının getirdiği olumsuz etkilerle ortaya çıkmıştır. Kürdistan Bölgesi, tüm Irak halkı tarafından tanınan özel bir statüye sahiptir. Irak’ın herhangi bir bölgesinde başka bölgeler kurulması fikri, Irak’ın birliğini ve güvenliğini tehdit ettiği için reddedilmektedir.”
 
Yargı Konseyi’nin açıklamasında, El-Enbar valisi ve il meclis başkanının ‘El-Enbar halkının Irak’ın birliğinden yana olduğunu ve birliğine zarar veren fikirleri reddettiğini’ vurguladıkları aktarıldı. İki yetkilinin açıklamaları, görevden alınan Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin önceki açıklamalarının bir uzantısı gibi görünüyor. Partisi Tekaddum’un il meclisi ve yerel yönetim üzerinde hakimiyeti olduğu Halbusi’ye yakın kaynaklar, ‘bölgenin kuruluşunun anayasa hükümlerine uygun olduğunu ve bazı siyasi muhaliflerin savunduğu gibi ülkenin bölünmesi anlamına gelmediğini’ savunuyor.
 
Irak Anayasası’nın 119’ıncu maddesine göre, bir vilayet meclisi üyelerinin üçte biri veya vilayet nüfusunun onda birinin imzası ile federal bölge olması talep edilebiliyor.
 
2018’de Irak Parlamentosu tarafından kabul edilen 13 nolu yasada vilayet sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların yüzde 2’sinin imzası ile böyle bir talepte bulunabileceği belirtiliyor. Gerekli imzalar incelendikten sonra referandum süreci de Irak Yüksek Bağımsız Seçim Kurulu ve Irak Yüksek Federal Mahkemesi tarafından takip ediliyor
 
Daha önce Basra ve Anbar vilayetlerinin de bağımsız bölgeler olması için yapılan girişimler sonuçsuz kaldı.