Bağdat’tan Hewlêr’e ‘buğday’ alım talebi

Bağdat’tan Hewlêr’e ‘buğday’ alım talebi

Irak hükümeti Kürdistan Bölgesi Hükümetine gönderdiği resmi talepte bu yıl çiftçilerden 442 bin 561 ton buğday alımı yapmalarını istedi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Ticaret Bakanlığı Genel Ticaret Müdürü Nevzat Edhem, “Bize gönderilen resmi talepte, Duhok’tan 175 bin 563 ton, Erbil’den 151 bin 114 ton, Süleymaniye ve Halepçe’den ise 115 bin 884 ton buğday alınması istendi ve belirtilen miktarın üstüne çıkılmaması vurgulandı” dedi.

Irak hükümetinin bu yıl aldığı kararla, her çiftçinin ürünlerini hükümete satması halinde bir hafta içinde ödeme yapılacağı kararına ilişkin Nevzad Edhem, “Söz konusu karar, Kürdistan Bölgesi’ni kapsamıyor” ifadelerini kullandı.

Ödemeye ilişkin ise Felah Hasan,“Buğday alımında anında ödeme yapılıyor. Ancak bu yıl sadece 12. 500 milyar dinar  gönderildi. Söz konusu mebladan 785 çiftçilere çek verdik” ifadelerini kullandı.

Bağdat hükümeti önceki yıllara oranla daha düşük meblayla buğday alımı yapıyor. Birinci kalite buğdayın tonu 560 bin dinar, ikinci kalite buğdayın tonu 480 bin dinar, üçüncü kalite buğdayın tonu ise 420 bin dinardan satın alınıyor.

Geçen yıl ise birinci kalite buğdayın tonu 700 bin dinar, ikinci sınıf buğdayın tonu 600 bin dinar, üçüncü sınıf buğdayın tonu ise 480 bin dinardan alınmıştı .