Bakanlar Kurulu toplandı: Gündem Kürdistan petrolünün ihracatı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, petrol ihracatına yönelik tedbirleri ve nüfus sayımını masaya yatırdı.

Bakanlar Kurulu toplandı: Gündem Kürdistan petrolünün ihracatı

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani ve Yardımcı Kubat Talabani başkanlığında toplandı.

Toplantının ilk bölümünde, Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rahim başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi üst düzey heyeti ile petrol şirketleri temsilcilerinin, 8-9 Haziran’da Irak Petrol Bakanlığıyla gerçekleştirdikleri müzakerelerin sonuçları ele alındı.

Görüşmelere ilişkin bir sunum yapan Rahim, "Kürdistan Bölgesi heyeti, petrol ihracatının SOMO aracılığıyla yeniden başlamasının önündeki tüm engellerin bir an önce ortadan kaldırılması için tedbir ve mekanizmaların oluşturulması gerektiğini vurguladı" dedi.

Amanc Rahim, petrol satışından elde edilen gelirin Irak genel hazinesinin dahil edilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığını dile getirerek "Bu hem Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin, hem federal hükümetin hem de petrol şirketlerinin isteğidir" dedi.

Bakanlar Kurulu ise müzakere ekibinin çabalarını takdir ederek, Kürdistan Bölgesi Hükümetinin petrol ihracatının yeniden başlamasına engel olmayacağını ve en kısa sürede nihai anlaşmaya varmak istediğini vurguladı.

 Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümetinin, her iki hükümet ile yerel ve ulusal şirketler arasındaki işbirliğinin artırılmasını desteklediğini kaydetti. Ekonomik kalkınmanın sağlanması ve Irak'ın genel ekonomik refahına katkıda bulunulması için çeşitli alanlarda işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Bu işbirliğinin, her iki hükümetin ve özel şirketlerin çıkarlarına hizmet etmesi gerektiğinin altı çizilerek, bu konuda başarıya ulaşılabilmesi için ortak bir çaba gerektiğine vurgu yapıldı.

Irak Petrol Bakanlığı'nın son üçlü toplantısında Kürdistan Bölgesi müzakere heyeti ve Bağdat'taki şirketler, üretim ortak sözleşmesinin kar ortak sözleşmesine dönüştürülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Irak Petrol Bakanlığı, şirketlere 10 yıl içinde 1 milyar dolar kredi geri ödeme sözü vererek petrol çıkarma ücretlerini 8 dolar seviyesinde sabitledi.

Erbil ile Bağdat arasında yapılan son anlaşmaya göre şirketler, sözleşmelerini Irak Petrol Bakanlığı'na devretti.

Kürdistan petrol ihracatı 25mart 2023'ten beri askıya alınmıştı.

Kürdistan petrol ihracatı Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından askıya alınmasından önce, Türkiye limanları üzerinden günlük 450 bin varil petrol dünya pazarlarına ihraç ediliyordu. Bu, dünya petrol ihracatının %0,5'ini oluşturuyordu.

Bakanlar Kurulu toplantısında ticaret ve nüfus sayımı değerlendirildi

Bakanlar Kurulu federal hükümetin, Kürdistan Bölgesi sınır kapılarındaki ticaret yolunu etkileyen Ninova ve Diyala vilayetlerinde iki gümrük kontrol noktası kurma kararı da ele alındı. Maliye ve Ekonomi Bakanı Awat Şeyh Cenab, kararın ticarete etkisi ve olumsuz sonuçlarına ilişkin raporu değerlendirildi. Bakanlar Kurulu Irak ile Kürdistan Bölgesi'nde ticaret hareketinin teşvikini kolaylaştırmak amacıyla federal hükümetin ilgili taraflarıyla sürekli temas halinde olunmasını kararlaştırdı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 20-21 Kasım 2024'te yapılması planlanan genel nüfus sayımı Bakanlar Kurulu toplantısının bir diğer gündemi oldu. Planlama Bakanı Dara Reşid, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde yapılması planlanan genel nüfus sayımının yürütülmesine ilişkin kapsamlı ve bilgilendirici bir rapor sundu. Bakanlar Kurulu, istatistiğin canlanması, yeniden yapılanma ve kalkınma amaçları açısından önemli olan Planlama Bakanlığının çabalarını ve federal hükümetle sürekli koordinasyonunu överek, bu sayımın adalet ve eşitlik temelinde, her türlü siyasi ve ulusal amaçtan uzak olması gerektiğini vurguladı.

Kurul, Kürdistan Bölgesi dışındaki Kürdistani bölgelerin kaderinin genel nüfus sayımıyla değil 140. Maddenin anayasa ilkelerine dayanarak belirlemesi gerektiği aktarıldı.