Barış süreci yeniden başlayacak mı?

Barış süreci yeniden başlayacak mı?

AK Parti Merkezi Karar Yürütme üyesi Cahit Özkan, çözüm sürecine dair, “Vatandaşlarımızın özgürlük ve demokrasi taleplerini göz önüne alıp, süreci yeniden başlatacağız. Ancak PKK’nin silah bırakması şart” dedi.

AK Parti’nin 3. Olağanüstü Kongresi sonrasında Kürt sorunun çözümü için girişimlerde bulunup bulunulmayacağı tartışılıyor.

Rûdaw’a konuşan AK Parti Merkezi Karar Yürütme üyesi Cahit Özkan, “Cumhurbaşkanlığı sistemiyle Türkiye halklarının refahı ve huzuru için ortak bir zeminde buluşmak için girişimlerde bulunacağız” ifadesini kullandı.

Cahit Özkan, “Ulusumuzun bütünlüğüyle beraber, Laz, Kürt, Türk, Çerkez, Alevi ve Sünni vatandaşlarımızın özgürlük ve demokrasi taleplerini göz önüne alıp, süreci başlatacağız. Ancak PKK’nin silah bırakması şart. Onunla masaya oturulamaz. Türkiye’nin taleplerini kabul etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise, AK Parti’nin barış sürecini yeniden başlatmaya yanaşmadığı görüşünde.

Rûdaw’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Kürt sorunun çözülmesi için görüşme olacaktı ama olmadı” dedi.

İmam Taşçıer, “AK Parti’nin kongresinde demokratik ve sivil çözümü öneren bir mesaj görmedim. Her daim Kürt sorunun yasal, sivil ve demokratik yollarla masada çözülmesini savunduk” diye konuştu.

Akademisyen Vahap Coşkun ise, “Suriye’de PKK ve Türkiye arasında bir mutabakata varılmazsa yeni bir sürecin başlaması çok zor. Rojava ve Suriye arenasında bir anlaşmaya varılması halinde ise Türkiye’de barış süreci yeniden başlayacaktır” şeklinde konuştu.