Barzani-Erdoğan görüşmesinin ayrıntıları

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bazı temaslarda bulunmak üzere 2 günlük bir ziyaret için dün Türkiye'ye gitti.

Barzani-Erdoğan görüşmesinin ayrıntıları

İstanbul Atatürk havalimanı'nda Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve beraberindeki heyet, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ile bazı yetkililer tarafından karşılandı. Saat 15:30'da uçağı Atatürk Havalimanı'na inen Başkan Barzani için hazırlanan protokol gereği devlet bayraklarının asıldığı direğe ilk kez Irak bayrağının yanı sıra Kürdistan bayrağı da asıldı.

Kürdistan Bölgesi başkanı Mesud Barzani ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mabeyn Sarayı'nda bir araya geldi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan hazır bulundu. Kürdistan heyetinde ise Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Husen, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi yer aldı.

Yapılan açıklamaya göre görüşmede; Türkiye ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ilişkiler değerlendirilerek, Türkiye Başbakanı'nın daha önce Kürdistan Bölgesi'ne yaptığı ziyaretin sonuçları değerlendirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürdistan Bölgesi'ndeki ekonomik durumu değerlendirmek üzere Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni Türkiye'ye davet etti.

Açıklamada; IŞİD ile mücadele, Musul operasyonunda gelinen aşamanın gündeme geldiği ifade edilerek, IŞİD ile mücadele kampsamında Türkiye'nin Kürdistan'a desteğinin süreceğinin ifade edildiği kaydedildi.

Görüşmede ayrıca Cenevre'de gerçekleşen Suriye görüşmeleri, bölgedeki son durum, değişen dünya siyaseti ve bunun bölgeye yansımaları, Irak ve Türkiye arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin, bugün Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya gelmesi bekleniyor. Başkan Barzani, 19 Şubat'ta Almanya'nın Münih kentinde Yıldırım ile görüşmüştü. Barzani'nin Türkiye temasları, Kürdistan Bölgesi'nde yeniden bağımsızlık referandumunu gündeme geldiği, ABD ve birçok Avrupa ülkesiyle diplomatik temasların yoğunlaştığı gerçekleşiyor.

Roj Peşmergelerinin Rojava ve Suriye'ye hangi statüde döneceğine ilişkin geçtiğimiz günlerde YPG ve Kürdistan Bölgesi yetkililerinin katılımıyla toplantılar yapıldı. Hürriyet'e bilgi veren Türk yetkililer, Ankara'nın plana sıcak baktığını belirtiyor.