Başbakan: Kadınların meşru haklarını her zaman destekleyeceğiz

Başbakan , Kürdistan Bölgesi’ndeki kadınların meşru haklarını her zaman destekleyeceğini belirterek, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kadınların kurtarılması için girişimlerin devam ettiğini söyledi. Başbakan hükümetin her zaman kadınların rol ve konumunu daha da güçlendirmek için çalıştığını ifade etti.

Başbakan: Kadınların meşru haklarını her zaman destekleyeceğiz

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) 1325 sayılı Güvenlik Konseyi Kararının onaylanması yıldönümünde Erbil'de düzenlenen etkinlikte konuştu.

Kürdistan Hükümetinin her zaman kadınların rol ve konumunu daha da güçlendirmek için çalıştığını ifade eden Başbakan Mesrur Barzani, kadınlara karşı şiddetle mücadeleye de devam ettiklerini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının önemine de atıfta bulunan Başbakan Mesrur Barzani, “Güvenlik Konseyi'nin özellikle savaşın ve istikrarsızlığın olduğu bölgelerdeki savaş mağduru kadınların, genel olarak da kadın sorunları üzerinde çalışma zemini oluşturan önemli etki yaratan tarihi kararlardan biri olmuştur” diye konuştu.

IŞİD tarafından kaçırılan Ezdi kadınların kurtarılması için çalışmalarına devam edecekerlini belirten Mesrur Barzani, “Kaçırılan Ezidi Kürtlerin kurtarılması için girişimlerimiz devam ediyor” dedi.

Konuşmasının devamında Şengal Anlaşması’nın uygulanmasına da dikkat çeken Başbakan, "Bu vesileyle, Şengal’deki olağanüstü durumun ve istikrarsızlığın sona ermesi için Şengal anlaşmasının hayata geçirilmesinin, yasadışı silahlı grupların bölgeyi terk ederek mültecilerin yerlerine dönmesinin önemini ve gerekliliğini vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

 Mesrur Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin mali olarak karşılaştığı bütün engellere rağmen söz konusu kararın uygulanması için elimizden geldiğince bütçe ayırmaya çalıştık ve bu kararın içeriğinin uygulanmaya devam etmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kadınların meşru haklarını her zaman destekleyeceklerinin de altını çizen Başbakan Mesrur Barzani, şunları söyledi:

“Bu vesileyle, Şengal bölgesindeki olağanüstü halin ve istikrarsızlığın sona ermesi için Sincar Anlaşması'nın hayata geçirilmesinin ve yasadışı silahlı grupların bölgeyi terk ederek bölgedeki mültecilerin yerlerine dönmesinin sağlanması için Şengal Anlaşması'nın uygulanmasının önemini ve gerekliliğini vurguluyoruz.

Irak'ın federal yapısı içinde yer alan Kürdistan Bölgesi olarak 1325 kararının uygulanması konusunda kararlıyız, bu kapsamda üzerimize düşeni yerine getirmek için çalışacağız. Ancak bu kararın uygulanması hepimizin işbirliğini, koordinasyonunu ve çabalarını gerektiren ortak bir sorumluluktur.”