Başbakan Mesrur Barzani, Dün Lüksemburg Parlamentosu'nun, IŞİD’in Ezidilere yönelik işlediği suçları soykırım olarak kabul etme kararına ilişkin yaptığı açıklamada kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Başbakan Mesrur Barzani kararı memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak bu kararın toprağına dönmek isteyen binlerce Ezidi için önemine dikkat çekti.
Başbakan, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Ezidi Soykırımı hashtag’ini kullanarak, “Son fermanda katledilen Ezidilerin yasını tutuyoruz. Ezidi toplumuyla yeniden bir araya gelmek ve failleri adalete teslim etmek için çabalarımızı güçlendireceğiz. Yerinden edilen aileleri desteklemeye ve Şengal’in normalleşmesi için çağrılarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Ezidi Hakları Örgütü (Yazda), Lüksemburg Parlamentosu’nun Çarşamba günkü oturumda Ezidilere yönelik katliamları soykırım olarak tanıdığını bildirdi.
Yazda tarafından yapılan açıklamada, “Ezidi soykırımının resmi olarak tanınması oybirliğiyle kabul edildi ve bu, Ezidi toplumunun hak arama çabaları için doğru atılmış bir adımdır” denildi.
Lüksemburg hükümetine ve parlamentosuna teşekkür eden Yazda, bu kararın IŞİD’le mücadele ve Ezidi toplumuna verilen destek açısından önemine dikkat çekti.
Lüksemburg ile birlikte şu ana kadar 18 ülke ve uluslararası örgüt Ezidi Kürtlere yönelik soykırımı tanıdı.
En son Almanya Parlamentosu, Ezidi Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamların “soykırım” olarak tanınmasını kabul etmişti.
Ayrıca Belçika ve Hollanda parlamentoları da geçtiğimiz yıl Ezidilere yönelik katliamı soykırım olarak tanımıştı.
IŞİD’in 2014 Ağustos’unda Şengal ve çevresinde Ezidi Kürtlere yönelik soykırımı tüm dünya tarafından halen tanınmadı.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Avrupa Birliği Temsilciliği’nin girişimleri sayesinde bazı adı geçen Avrupa ülkeleri bu yönde adım attı.
Ezidi Soykırımı
3 Ağustos 2014’te Ezidi Kürtlerin yaşadığı Şengal’e saldıran IŞİD örgütü, binlerce masum Ezidi’yi katlederek toplu mezarlara gömmüş, binlercesini de kaçırmıştı.
Kaçırdıkları Ezidi erkeklerinin çoğunu infaz eden, kadın ve kız çocuklarını ise köle pazarına satan IŞİD’in elinden kurtulan kişiler, yaşananları uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine anlatarak seslerini dünyaya duyurdu.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Duhok merkezli Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni kurarak, IŞİD’in kaçırdığı kişileri kurtarmak için çaba gösterdi ve bu sayede kaçırılan kişilerin yarısından fazlası ailelerine kavuştu.
Halen 3 bin dolayında Ezidi Kürt’ün akıbeti bilinmiyor.