Başbakan Barzani: BM üçüncü taraf olarak müzakerelere katılsın

Başbakan Mesrur Barzani, Bağdat’ta gösterdikleri çabadan ötürü müzakere heyetine teşekkür etti.

Başbakan Barzani: BM üçüncü taraf olarak müzakerelere katılsın

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasındaki müzakerelere Birleşmiş Milletler’in (BM) üçüncü taraf olarak katılması çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplandı.

15 gündür Bağdat’ta müzakereleri sürdüren hükümet heyetinin başkanı olan Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de katıldığı toplantıda Başbakan, müzakere heyetine Bağdat’ta gösterdikleri çabadan ötürü teşekkür etti.

Müzakere heyetinin Iraklı yetkililerle Bağdat’ta çok sayıda görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Başbakan, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak hükümeti için hiçbir bahane bırakmadı, anayasal çerçevede sorunların çözüme kavuşması için bütün yükümlülüklerini yerine getirdi. Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını temin edecek adil bir çözüme varılmalı. Anayasal haklarımızdan taviz vermeyeceğiz. Maalesef bütçe ve memurların maaşları konusu siyasi bir baskı aracı olarak kullanılıyor” dedi.

Başbakan, her iki tarafın haklarının korunması için Birleşmiş Milletler’in (BM) üçüncü taraf olarak müzakerelere katılması çağrısında bulundu.

Toplantıda ayrıca, Kürdistan Bölgesi Yüksek Müzakere Heyeti üyeleri, Bağdat’taki görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bağdat’taki görüşmelerle ilgili müzakere heyetinin Kürdistan Parlamentosu ve Kürdistan kamuoyunu bilgilendirmesi kararının alındığı toplantıda, doların Irak Dinarı karşısındaki yükselişine yönelik halkın zarar görmemesi için alınacak tedbirler de masaya yatırıldı.

Toplantıda, yeni tip coronavirüsle (Covid-19) mücadele süreci ve yaklaşan yılbaşı ve Noel Bayramı da ele alındı.