Başbakan Mesrur Barzani'den Anadil Günü mesajı: Kürtçe'yi daha fazla kullanmalıyız
Başbakan Mesrur Barzani, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yayınladığı mesajda sosyal medyada Kürtçe’nin daha fazla kullanılması gerektiğini belirterek “Bugünden itibaren kendimden başlayıp daha çok Kürtçe tweet atacağım” dedi.
Bugün Dünya Anadil Günü. Gün vesilesiyle Başbakan Mesrur Barzani, Twitter hesabından bir mesaj yayınladı.
Başbakan mesajında "Tüm Kürtlerin, Kürdistan uluslarının ve topluluklarının Anadil Günü'nü kutluyorum. Kürtçe'yi korumak ve geliştirmek hepimizin temel görevidir” ifadelerine yer verdi.
Mesajının devamında "İnternet sitelerinde ve sosyal medyada daha çok Kürtçe kullanalım" diyen Başbakan Barzani, “Kendimden başlıyorum ve bugünden sonra daha çok Kürtçe tweet atacağım” dedi.
Başbakan ayrıca "Kürt dilinin korunması için bir dizi önemli karar alacağız" dedi.
Her yıl 21 Şubat Dünya Anadil Günü tüm dünya milletleri bu günü çeşitli etkinliklerle kutlamaktadır. Dünyada 6.000 dil var ama birçoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel çeşitlilik ve çok dilliliği teşvik etmek için 1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Ana Dil Günü ilan etti. 2000 yılından beri her yıl 21 Şubat'ta kutlanıyor.
Bengal'de anadilini sahiplenme mücadelesinde hayatını kaybeden öğrencilere saygı olarak 21 Şubat, UNESCO tarafından Uluslararası Ana Dil Günü ilan edildi.
Bangladeş halkı bugünü hem “Uluslararası Ana Dil Günü” hem de “Şehitler Günü” olarak anıyor.
UNESCO 1999 yılında 21 Şubat’ı Uluslararası Anadil Günü ilan etti. 21 Şubat 2000'den bu yana dünya çapında kabul görülerek kutlanıyor. BM beyannamesinde Bangladeş Dil Hareketi'ne saygı vurgulandı.
Kürtler de Kürdistan’ın tüm parçalarında ve yurt dışında 21 Şubat Anadil Günü’nü çeşitli etkinliklerle kutmakta.
Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'nın verilerine göre Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili.
Kürtçe’nin farklı yörelerinde kullanılan lehçe ve ağızları 5 grupta toplanıyor:
Gorani Lehçesi: Hewrami, Kenduleyi, Bacelani.
Kirmanckî / Zazakî/ Dımili: Kirmanci (Dersim), orta Zazaca (Diyarbakır/Bingöl), Aşağı Dımili (Urfa)
Başat Kurmanci: Serhad, Bahdini, Botani, Rojavayi, Mardini
Aşağı Bölge Kurmanci: Kelhuri, Feyli, Kirmanşani
Orta Bölge Kurmanci: Sorani, Mukriyani, Sleymani, Germiyani, Erdelani.