Başkan Barzani: ABD’nin Kürdistan halkının irade ve endişelerini anlaması lazım

Başkan Barzani: ABD’nin Kürdistan halkının irade ve endişelerini anlaması lazım

 Başkanlık konutunda ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman ve IŞİD Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Stephen Townsend’i kabul eden Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, “Kürdistan siyasi liderliği ABD’nin endişelerini anlıyor ama ABD’nin de Kürdistan halkının karar, irade ve endişelerini anlaması gerekiyor” diye konuştu. 

"Terörle mücadele Kürdistan’ın en öncelikli meselelerindendir"

Kürdistan’ın tüm gücüyle terörle mücadeleye hazır olduğunu belirten Başkan Barzani, terörle mücadele ederken Kürdistan’ın Uluslararası Koalisyon güçleri ve Irak’la işbirliği içerisinde olacağını ifade etti. 

ABD heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Barzani, ABD’li yetkililerin referandum sürecinin IŞİD’le mücadeleyi aksatacağına dair yaptığı açıklamalarla ilgili, “Terörle mücadele Kürdistan’ın en öncelikli meselelerindendir. Referandum süreci hiçbir şekilde IŞİD’le yapılan mücadeleyi aksatmayacak” diye konuştu.

"Irak ile Kürdistan arasındaki sorunlar olumlu diyalog yoluyla çözülmeli"

Görüşmede konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel ise,terör örgütü IŞİD’le mücadelede Peşmerge güçlerinin rolünün büyüklüğünden söz ederek, “Uluslararası Koalisyon güçleri şu sonuca vardı; Eğer Kürdistan yönetimi ve Peşmerge güçleri ile işbirliği yapılmasaydı Musul’u özgürleştirme operasyonu başarıya ulaşmazdı” diye konuştu.  

Kürdistan Referandum Heyetinin Bağdat ziyaretini de değerlendiren Votel, “Görüşmelerin başarılı geçmesini ve güvenliğe hizmet etmesini umuyorum. Irak ile Kürdistan arasındaki sorunlar olumlu diyalog yoluyla çözülmeli” dedi.