Temyiz Mahkemesi, Duhoklu gazeteci ve aktivistlere verilen cezaları onadı

Behdinan davasının avukatlardan Beşdar Hasan, Kürdistan Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nin geçen yıl Duhok'ta tutuklanan 5 gazeteci ve aktivist hakkında verilen 6 yıl hapis cezasını onadığını açıkladı.

Temyiz Mahkemesi, Duhoklu gazeteci ve aktivistlere verilen cezaları onadı

Kürdistan Bölgesi Temyiz Mahkemesi, Behdinan’da “Kürdistan Bölgesi'ndeki hassas bölgeleri ve kurumları hedef almak” suçundan yargılanan 5 gazeteci ve aktivist hakkında İstinaf Mahkemesi’nin verdiği 6’şar yıl hapis cezasını onadı.

Rudaw'a konuşan Avukat Beşdar Hasan, Kürdistan Bölgesi Temyiz Mahkemesi’nin ceza kararını onadığını doğrulayarak, “Şu anda yalnızca Kürdistan Bölgesi Başkanı tutuklular hakkında bir af çıkarabilir, aksi takdirde hiçbir umut yok” dedi.

16 Şubat 2021’de gazeteci ve aktivistler Şervan Şerwani, Şıvan Said, Ayaz Kerim, Hariwan İsa ve Guhdar Zebari “Kürdistan Bölgesi'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atmak” suçundan yargılanarak haklarında 6 yıl hapis cezası verilmişti.

Mahkemenin söz konusu kararı tepkilere neden olmuştu.

İstinaf Mahkemesi, şahısların “Kürdistan Bölgesi'ndeki hassas bölgeleri ve kurumları hedef almayı” amaçladıklarına hükmederek Mayıs ayında kararı onaylamıştı.

İstinaf Mahkemesi kararında, sanıkların PKK ile ilişkileri olduğu iddia edilerek, “Amerikan konsolosluğu ve Alman konsolosluğuyla da temasa geçip onlardan para aldıkları” ifade edilmişti.

Avukat Beşdar Hasan, daha önceki iddianamelerde “konsolosluklar için casusluk yaptıkları” ibarelerinin yer aldığı ancak söz konusu iddiaların son iddianameden çıkarıldığını söyledi.

7 Haziran 2021’de İstinaf Mahkemesi’nin kararına itiraz eden avukatlar, dosyayı bir üst mahkemeye taşımıştı.

İddianamede Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı konsoloslukların, kurum ve kuruluşların adı geçmesinden dolayı kararın bir kez daha gözden geçirilmesi talep edilmişti. Mahkeme kararının da adaletli olmadığı yönünde yorumlar yapıldı.

Ancak Yargı Divanı ile Kürdistan Hükümeti, yargının bağımsız olduğuna vurgu yapmış ve kararın yerinde olduğunu savunmuştu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) de, daha önce mahkeme kararını eleştirerek Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari’ye bir mektupla çağrıda bulunmuş ve tutukluların “derhal” serbest bırakılmasını istemişti.

Zebari ise konu hakkında yaptığı açıklamada, "Kürdistan Bölgesel Hükümeti, hukukun üstünlüğüne, adil ve tarafsız yargılanma sürecine ve medya özgürlüğüne tamamen bağlıdır" demişti.

Zebari, Hükümetin uluslararası insan hakları yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesini sağlamak için Birleşmiş Millletler Irak Misyonu (UNAMI) ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile birlikte çalıştığına ve özellikle medya özgürlüğü konusunda uluslararası insan haklarını en iyi şekilde uygulamaya çalıştığına vurgu yapmıştı.

(Rudaw)