Başkan Barzani anlattı: Saddam düşerken Türkiye Kürtler için ne istedi?

Başkan Mesud Barzani, “Barzani ve Kürt Özgürlük Hareketi” kitabının 6’ıncı cildinde, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tutum ve tavrını anlatıyor. Başkan Barzani, Saddam Hüseyin’in çöküşünden önce kendisiyle görüşmek istediğini ancak bu görüşme talebini kabul etmediğini yazdı.

Başkan Barzani anlattı: Saddam düşerken Türkiye Kürtler için ne istedi?

Başkan Mesud Barzani’nin 14 bölümden oluşan 6’ıncı cildinin ilk bölümünde ABD'nin Irak'ı işgalinin sinyalleri ve savaş hazırlıkları ele alınıyor. Kitabın diğer bölümünde ise dönemin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Kürdistan Bölgesi’ne karşı tutumundan bahsediyor.

Başkan Barzani, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin devrilmesinden bir süre önce Selahaddin'de ABD ve İngiliz yetkililerinin hazır bulunduğu muhalefet liderlerinin çoğunun katılımı ile gerçekleşen önemli bir toplantıdan söz ediyor.

Başkan Barzani, toplantı tarihinin 22 Şubat 2003 olarak planlandığını, ancak o dönem Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın gelmesine izin verilmediği için komitenin 65 üyesinden 54'ünün hazır bulunduğunu ve bu nedenle bir veya iki gün daha beklemeye karar verildiğini yazdı.

Ayad Allavi liderliğindeki Wifak’ın diğer partilerle görüş ayrılıkları nedeniyle toplantıya katılmak istemediğini aktaran Başkan Barzani, ancak Allavi’nin kendisine "Sizin kabul ettiğiniz tüm kararlara katılıyorum” dediğini belirtiyor. 

Başkan Barzani, İran'ın muhalefet üzerindeki etkisini ve hegemonyasını ABD’ye göstermek için Serdar Caferi liderliğindeki bir İran heyetinin de toplantıya katıldığına dikkati çekiyor.

Ankara'nın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik tutumu

Başkan Barzani, Selahaddin'deki görüşmenin arifesinde Türkiye'nin Irak'taki durumdan duyduğu kaygıyı dile getirdiğini ve şu şartların yerine getirilmesini talep ettiğini yazdı:

- Kürtlere özerklik hakkı dışında federal haklar verilmemeli

- Kürtler Musul ve Kerkük'e girmemeli

- ABD'nin Kürtlere verdiği silahlar bizim üzerimizden onlara teslim edilmeli. Savaşın bitmesi durumunda silahlar bize teslim edilmeli.

- Sayıları üç buçuk milyon olan Türkmenlerin hakları korunmalı

Kitapta ayrıca bir gazetecinin Başkan Mesud Barzani'ye Türkiye'nin Peşmerge Güçleri’ni silahsızlandırmak istediğini sorması üzerine "Türkiye’nin Peşmerge'yi silahsızlandırmak gibi bir niyeti varsa bunu ancak Peşmerge'nin cesetlerinin üzerinden silahları toplayarak yapabilir" cevabını verdiği yazıyor. 

Saddam, Barzani'ye mesaj gönderdi

Başkan Barzani kitabında, 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgal hazırlıklarının arifesinde, Said Duhoki aracılığıyla Saddam Hüseyin’in büyük oğlu Kusay'dan bir mesaj aldığını yazıyor.

Kusay mesajında 18-25 Mart arasında askeri bir saldırı beklediklerini söylüyor.

Öte yandan kitapta Paris Kulübü’nün, Saddam Hüseyin'in iktidarda kalmasından yana olduğunu, hatta kalacağına inandığı ve Türkiye’yi de ABD'ye yardım etmeme konusunda ikna etmeye çalıştığından bahsediliyor.

Başkan Barzani, Kusay’ın Said Duhoki ile gönderdiği mesajda, "Mesud Barzani'yi gelip Saddam ile görüşmesi için ikna etmeye çalışın, o ne isterse yaparız. Şimdi sorunları barışçıl bir şekilde çözmek için en iyi fırsattır” dediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

"Gönderilen bu mesaj çok anlamsız olduğu kadar çok da geç kalınmıştı. Irak hükümetinin Kürt sorununu adil bir şekilde çözmek ve Kürtlerin haklarını tanımak için birçok fırsatı vardı ama bunu yapmadı. Irak hükümetinin zayıf olduklarını ve çöküş yaşadıklarını bildikleri halde bu tür mesajları göndermesi, beyhude ve iyi niyetten uzak bir tutumdu.” (Kaynak/Rudaw)